DK: Ez volt a tíz legnagyobb orbáni megszorítás 2023-ban

politika

Kálmán Olga szerint az év végén sajnos nincs mit ünnepelni, ugyanis 2023 az orbáni megszorítások éve volt. 

„Miközben a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány kidolgozta a szociáldemokrata fordulat programját, amely megszorítások helyett európai fizetéseket és nyugdíjakat, erős állami egészségügyet és oktatást kínál a magyaroknak, Orbán Viktor kormányának megszorításai egymás után sújtottak le az emberekre. Adóemelések, áremelések, rezsiemelések, pénzelvonások, bezárt közszolgáltatások követték egymást”. – fogalmaz az Árnyékkormány szóvivője közleményében. 

A párt szerint ezek voltak az Orbán-kormány legnagyobb megszorításai idén: 

 • Az év legnagyobb megszorítása az orbáni infláció volt, amely Európa legnagyobb áremeléseit hozta el.
 • Súlyos rezsiemelést jelentett a 400 százalékos extraprofit, amit az Orbán-kormány keresett a földgáz árán. A valós világpiaci ár ötszöröséért adták el a magyaroknak az oroszoktól vásárolt gázt.
 • Brutális megszorítás volt a tavaly decembertől bevezetett benzináremelés. Az Orbán-kormány közben újabb megszorítást jelentett be: januártól literenként 41 forinttal nő a benzin és a gázolaj ára a jövedéki adó emelése miatt.
 • Januártól drasztikusan emelkedik az autópálya-matricák ára, és eddig ingyenes sztrádák válnak fizetőssé, például az M0-ás teljes szakasza.
 • Miközben az autózás drágul, az állami tömegközlekedést leépítik: idén 17 vasútvonalat zárt be a kormány.
 • Megszorítás sújtott le a magyarok megtakarításaira is: akinek maradt némi félretett pénze a megélhetési válság kellős közepén, július elsejétől 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kénytelen fizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a megtakarításai után.
 • A babaváró hitelt eltörlik a 30 év feletti nők számára. Ugyancsak eltörölték a CSOK-ot, így a városokban élő családok többé nem vehetik igénybe az állami lakástámogatást.
 • A nyugdíjasokat is megszorításokkal sújtotta Orbán Viktor. Miközben az éves orbáni infláció elérte a 18 százalékot, a novemberi nyugdíjkorrekció mértéke 3 százalékos volt, vagyis a nyugdíjasok zsebéből havonta tízezreket vett ki az Orbán-kormány.
 • 2023-ben több mint 13 százalékkal csökkentek az Orbán-kormány egészségügyi kiadásai, reálértéken ennyivel kevesebb pénzt kaptak az állami kórházak és szakrendelők, ezért adósodtak el a kórházak, drágultak a gyógyszerek és nőttek a várólisták.
 • Miközben a családi pótlék és más szociális ellátások összege hosszú évek óta nem emelkedik, az Orbán-kormány 2023-ban 12 százalékkal csökkentette a szociális ellátások kiadásait. 
 • Orbán Viktor megszorításai addig fognak folytatódni, amíg Orbán Viktor hatalmon van. Az emberek sarcolására építő megszorító politikát csak a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulata állíthatja meg a kormányváltás után
Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük