Nagy tüntetés a szabad színházakért és a független kultúráért

Budapest kultúra

Tüntetést szerveztek hétfő estére a „szabad színházért, a kultúra függetlenségéért”. A tüntetés este 6 órakor kezdődött a Városháza helyett a Madách téren, az eseményen felszólal többek között Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla és Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is.

Délután 6 órakor, a tüntetés kezdetén a szemerkélő eső ellenére is már több ezren vannak a Madách téren, a tömeg a Károly körútig ér. A rendőrség arra kéri az embereket, hogy próbáljanak meg tömörülni. 

A tömegben EU-s zászlókat látni és néhány „disznók, el a kezekkel a színháztól” transzparenst is. A szervezők a tüntetés elején azt kérték, hogy a „féregirtást a Parlamentben” című táblát tegyék inkább el, mert itt a kultúráért tüntetnek. A beszédeket Fullajtár Andrea kezdte a Katona József Színházból. Őt Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője követte. A tömeg folyamatosan a „kultúra alap, a kultúra alap, a kultúra nemzeti alap” sorokat skandálja.
Sodró Eliza a 30 éven aluli színészek nyilatkozatát olvasta fel:

Mi ebben a szabadságban döntöttük el, hogy színészek leszünk. (…) A mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre, szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját és jelezzük, ha valami gondunk van. (…) Most mi vagyunk azok a fiatalok, akik Önök voltak a rendszerváltás idején és szeretnénk vitatkozni. 

Illetve azt is kiemeli, hogy az állam beleszólási joga súlyosan veszélyezteti a színházak szuverén működését. Az általa felolvasott nyilatkozatot 111 30 év alatti színész írta alá.

Mindeközben a villamosok már csak lépésben tudnak közlekedni, az autóközlekedés a Madách térnél a Deák tér felé leállt. A tömeg a villamossínekig áll, Farkas Franciska színésznő mond beszédet. 

A demokrácia első szabálya: viselkedj úgy, mint egy demokráciában, mert félelemből még nem épült fel semmi. 

Jordán Tamás

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója viccelődéssel indít, „a 90 után születettek csodálkoznak ezen a világon. Én 90 után csodálkozom, hogy még mindig élek”, majd komolyra fordítja a szót:

Olyasvalami készülődik a magyar kultúra ellen, amivel szemben minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie. (…) A mai tüntetésen felszólalok közül többen is kaptunk levelet Fekete Péter államtitkártól, miszerint semmi sem igaz azokból, amik a törvénymódosítással kapcsolatban a sajtóban megjelentek. 

Jordán Tamás szerint ebből is látszik a jelenlévő emberek ereje és hatása. Ezután a tömeg újra a „kultúra alap”-ot kántálja, amíg Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója a színpadra lép. A taps után Örkény István gondolataival kezd:

A dolgokat létre kell hozni, meg kell csinálni és cselekedni kell, különben napjaink, pillanataink, szándékaink, álmaink szétgurulnak, füstbe mennek, szerte fosztanak. Arról is ír, hogy meg kell őrizni a józan gondolkodásunkat, nem szabad idomulni. Meg kell maradni annak, akik vagyunk és meg kell őrizni derűnket, nyugalmunkat és humorunkat.

Ezután felolvassa Örkény István: Az élet értelme című egypercesét, majd a színpadra konferálta Pintér Bélát, a Pintér Béla és Társulata alapítóját. Pintér Béla a kormányt szólítja meg:

Eddig is hozzánk jártatok, ha sírni vagy nevetni akartatok. A kormánypropagandában elviselitek a hazugságokat, a színházban már ti sem. Ha egy színház nem kormánykritikus vagy ellenzéki, akkor kurva unalmas.

Pintér Béla után Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mond beszédet.

Karácsony Gergely főpolgármester

Nagyon nem örülök annak, hogy most nekem is itt kell lennem és újra beszélnem kell arról, hogy kik veszélyeztetik a szabadságunkat. Azért sem örülök, hogy színpadra kell lépnem, mert szerintem a színpad, ahogy a kultúra is, az nem a politikusoké, hanem a művészeté és a közönségé. (…) Mindig ki fogunk állni a szabadságban korlátozott emberekért, a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, a pedagógusokért, mindenkiért. Amikor a színház szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük.

Azt is kiemeli, hogy bármit is szavaznak majd meg a Parlamentben, az

csak nekik lesz törvény. Nekünk diktátum lesz. Azt is tudjuk, hogy ez a diktátum egyben egy kísérlet arra, hogy október 23-án a budapestiek arra szavazták, hogy visszavegyék a szabad, saját városukat. Értjük a diktátum üzenetét, és most itt közösen vissza is fogunk üzenni.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FIndexhu%2Fvideos%2F707299093093821%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>

Miért mentek utcára?
A tüntetés az esemény leírása alapján azért indul, mert a kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között beszántaná a Nemzeti Kulturális alapot, megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát.

De mi ez a javaslat és mi történt eddig?

  • November 19-én nyilvános lett, hogy Gothár Péter az az ismert rendező, akit a Katona József Színházból zaklatási ügye miatt kirúgtak.
  • November 21-én a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely kijelentette, hogy az ügy súlyos, és hogy a balliberális kulturális oldalon nem először tapasztalják, hogy a legérzékenyebb kérdésben a szava és a tettek szemben állnak egymással, hiszen „egy éve eltusolnak egy ilyen ügyet”.
  • December 4-én jött az első hír, hogy a kulturális tao-támogatás megszüntetése után a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) is átalakítanák. A törvénytervezetet egyébként csak azért ismerhettük meg néhány nappal a benyújtás előtt, mert valaki titokban kiszivárogtatta. Sem a szakma képviselői, sem a főpolgármester, Karácsony Gergely nem tudott róla.
  • December 6-án kiderült, hogy a Fidesz és a KDNP megszavazza a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot a Gothár-ügyre hivatkozva. A csomag része lett volna a független színházak működési támogatásának megvonása, az NKA kiüresítése, illetve néhány intézményvezetőt kiemelt szerephez juttattak volna.
  • A törvénycsomagra reagált a Független Előadóművészeti Szövetség egy petícióval, illetve egy tüntetés bejelentésével. A petíciót hétfőre közel 50 ezren írták alá, a tüntetést a Városháza elől a Madách térre kellett áthelyezni, mert az esemény leírása alapján a Városháza előtt nem fértek volna annyian el, ahányan visszajeleztek (kb. 7 ezren mentek az Ott leszek gombra, közel 16 ezren érdeklődnek az esemény iránt Facebookon).
  • Pogány Judit színésznő a Kádár-rezsimhez hasonlította a helyzetet, Pintér Béla szerint a Fidesz halálra ítélte a független színházakat. Az új kultúrstratégiai intézményekben érintett, a törvénycsomag elfogadása esetén megnövekedett befolyást szerző Vidnyánszky Attila viszont kiállt a kultúrtörvény mellett.
  • Hétfő délelőttre puhult az új kultúrtörvény, 48 oldalról 11-re rövidült a végleges változat, melyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be. Benne maradt ugyanakkor, hogy a közös fenntartású – vagyis részben önkormányzati, részben állami pénzeket felhasználó – színházaknál külön megállapodás alapján a kormány beleszólhatna a vezetők kinevezésébe. A törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalja az Országgyűlés, és szerdán már tartsák is meg a zárószavazást.
  • Semjén kivételességi javaslatát azóta elfogadták, az ellenzék két módosító javaslatot is beterjesztett. A törvénycsomagról a jelenlegi állás szerint december 11-én, szerdán döntenek. 

Forrás: Index
Fotó: Index, Youtube, Színház.org

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük