Tavalyi keresztnévkérelmek: Legolásznak már lehet hívni a gyereket, de Wednesdaynek vagy Röneszmének még nem

közösség

Összesen 469 keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Központhoz, ebből 23 férfi és 47 női nevet fogadtak el, így most már 4570 névből lehet válogatni, ezek közül 2607 lánynév, és 1963 fiúnév.

A központ főmunkatársa azt mondta a 24.hu-nak, hogy továbbra is nagy divatja van a kettős neveknek. Közülük az angol Emilin (Emma + Lynn) és az Annarózsa bekerült az adható női nevek közé, de a szülők próbálkoztak például az Annalelle, Katamari, Pannilia, Learóza, Bodzaróza, Pannalina, Annamilla, Annarebeka, Larahella, Hannalia, Zararóza, Lizamária, Narabella nevekkel is.

Dr. Raátz Judit elmondta, hogy a legtöbben továbbra is arra törekszenek, hogy különleges nevet adjanak a gyereküknek. Más nemzetek neveit is kérték a szülők, az elfogadottak között ott a török Ájlá női név, illetve a Nazir, Berk férfinevek, de találhatunk angol (Emilin, Linell) és szláv (Girdiána, Dragana, Bojka) neveket is. Anyakönyvezhetővé váltak japán (Kjókó, Kaori, Mei), koreai (Nabi), szanszkrit (Paldzom, Mádhuri) nevek is.

Kedveltek a már anyakönyvezhető nevek alakváltozatai, mint a Söván (Johanna), az Eleonor, Elora (Eleonóra), a Serina (Serin), a Zenda (Zena), a Zília (Zilia), a Lisza (Melissza) és a Dorita (Dóra). Többen kérnek becenévi alakot is, amelyeket szintén engedélyezett az Utónévbizottság: Ancsa, Ili, Teca.

Anyakönyvezhető férfinév lett az angol Klinton, a szláv Sztoján, Szvjatoszláv, az arab Saif és a skandináv Szigurd is. Az Artúr-mondakörből a Galahad, és a Gyűrűk urából a Legolász. A férfinevek között is nagyobb számban megjelentek a férfinevek között is a rövidült névalakok, mint a Náel (Nátánael), a Pipó (Filippo), a Dárisz (Dáriusz), a Korbin (Korbinián), a Tiágó (Szantiágó) és a Gábris (Gábor). Ezek is adhatók a jövőben a gyerekeknek.

A legkirívóbb kérelmek voltak tavaly (ezeket nem engedélyezték):

Női nevek: Lolka, Röneszmé, Rüntyi, Zuri, Eni, Bimbi, Böbi, Kari, Nia, Éden. 

Férfi nevek: Csillám, Csillagom, Csillagfény, Zoján (Zoltán + János), Pumba, Szentistván, Jézus, Lucifer.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük