Rettentő az újpesti középiskolások mentális egészsége, lépett az önkormányzat

közösség

Több mint ezer újpesti középiskolás mentális egészségét mérték fel kérdőívvel azután, hogy csak a tanév első két hetében tízen kíséreltek meg öngyilkosságot. Egészen döbbenetes kép rajzolódott ki az eredményeként. A felmérésben részt vevők 21 százaléka esett szexuális abúzus áldozatául, de gyakori a verbális vagy testi bántalmazás is, írja az RTL.

Andula Zsuzsanna, az önkormányzat a kutatást végző ifjúsági referense szerint a megkérdezett 1007 diákból mindössze 29 mondta, hogy nincs semmilyen gyerekkori ártalmas élménye.

A felmérést két részletben végezték el. Az első körben 418, többségében 9-10. osztályos tanulóval töltettek ki tíz kérdéses kérdőívet. Az eredmények szerint 47 százalékukat érte már verbális, 21 százalékukat testi bántalmazás, 31 százalékuk tapasztalt érzelmi elhanyagolást, és 21 százalékuk „fizikait”, ami ez esetben azt jelenti, hogy a válaszadó gyakran nem jut elég élelemhez, vagy gyakran kell piszkos ruhában járnia. 110 diák, a válaszadók több mint negyede volt szexuális bántalmazás áldozata.

A felmérés második körében csaknem 600 11-12. osztályos diákot kérdeztek meg, a körükben a szexuális, verbális vagy testi bántalmazást átéltek aránya pár százalékponttal csökkent. De többen voltak köztük, akiknek függőséggel küzdő családtagjuk van, 26 százalékuk jelezte ezt. 35 százalékuknak pedig mentális vagy pszichiátriai betegséggel küzd valaki a családjában.

Bedő Kata alpolgármester elmondta, hogy az állami szociális ellátórendszer nem mindig tud rögtön segítséget nyújtani. Van, hogy hónapokat kell várni pszichológusra, pszichiáterre, ezért az önkormányzat úgy döntött kezébe veszi az irányítást és igyekszik segíteni az újpesti fiataloknak.

Címke:

1 thoughts on “Rettentő az újpesti középiskolások mentális egészsége, lépett az önkormányzat

  1. Jó, hogy próbálnak segíteni, de úgy gondolom állami támogatás nélkül ez nagyon nehéz lesz! Sok sikert és követőt kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük