Óriási változást vezethetnek be a jogosítványoknál

Közlekedés

Tovább szélesítené az Európai Unió a B-kategóriás vezetői engedéllyel rendelkező sofőrök lehetőségeit.

Az új irányelv lehetővé tenné, hogy a B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők 3,5 tonnánál nagyobb, maximum 4,25 tonnás össztömegű járműveket is vezethessenek. Amennyiben minden a terv szerint halad, az összes EU-tagállam könnyen át tudja majd ültetni a saját nemzeti szabályozásába az irányelvet.

Emellett az Európai Bizottság azt tervezi, hogy megteremti a lehetőséget a digitális jogosítvány bevezetésére is.

A cél az, hogy a jogosítvány egy olyan hivatalos dokumentummá alakuljon át, ami a jövőben akár egy alkalmazásban is tárolható. Közúti ellenőrzés esetén pedig mindössze egy QR-kóddal lehetne leolvasni a legfontosabb információkat – írja a vezess.hu a terv részleteit.

A sofőrképzésen is változtatnának, ugyanis lehetővé tennék, hogy az elméleti, illetve gyakorlati oktatás például két különböző országban történjen, illetve lehetőséget biztosítanának a a szimulátorok gépjármű-vezetői képzésben történő oktatására. Új elem lenne az is, hogy kötelező lenne részt venni egy frissítő képzésen a vezetői engedély megszerzése után egy évvel, mégpedig a balesetek számának csökkentése érdekében.

Ráadásul az Európai Bizottság azt is el szeretné érni, hogy ha például egy EU-tagállamban bevonnak egy jogosítványt, akkor az a tiltás az EU valamennyi tagállamában érvényes legyen.

Fontos tudni, hogyha az EU el is fogadja az új irányelvet, akkor sem biztos, hogy a változások ebben az évben életbe is lépnek. Ugyanis az EU-tagországoknak mindezt át kellene ültetniük a saját jogszabályaikba is, ami hosszadalmas feladat.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük