EU-s zászló

Závecz: A magyarok háromnegyede szerint megéri az uniós tagság, még a Fidesz-szavazók 64 százaléka is így látja

közélet

A magyarok háromnegyede szerint az országnak megéri, hogy az Európai Unió tagja. A legtöbben az anyagi támogatások, illetve a szabad utazás és a szabad munkavállalás lehetősége miatt tartják előnyösnek a tagságot – derült ki abból a felmérésből, melyet a Závecz Research készített az RTL megbízásából.

A legkevésbé a Fidesz-KDNP szavazói szerint származik előnye Magyarországnak az Európai Unióból, de így is 64 százalékuk látja inkább előnyösnek, míg 31 százalékuk hátrányosnak a tagságot. Ugyanez a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség esetében 91, illetve 7 százalék, a Tisza Párt szavazói körében pedig 88 százalék véli inkább előnyösnek, 9 százalék pedig hátrányosnak a tagságot.

Arra a kérdésre, hogy milyen előnyei vannak a tagságnak,

  • 71 százalék az anyagi támogatást, az uniós forrásokat,
  • 65 százalék a szabad utazást,
  • míg 64 százalék az uniós munkavállalás lehetőségét jelölte meg.

A Závecz Research a tagság hátrányaira is rákérdezett, itt

  • 57 százalék említette azt, hogy az EU migránsok befogadására akarja kényszeríteni Magyarországot, 
  • 51 százalék úgy vélte, beleszólnak a belügyekbe,
  • 38 százalék pedig a bürokráciát jelölte meg.

Összességében a válaszadók 77 százaléka szerint inkább előnyökkel, 18 százalék szerint hátrányokkal jár a tagság. Arra a kérdésre, megérné-e tagnak maradni akkor is, ha Magyarországnak több pénzt kellene befizetnie az EU-ba, mint amennyit kap onnan, már csak 45 százalék mondott igent a 41 százaléknyi nemmel szemben.

Az Eurobarométer felmérése ugyanerre az eredményre jutott: mint lapunk áprilisban megírta, a kitatás alapján a magyarok 77 százaléka szerint az országnak előnyére vált az uniós tagság, míg az európai átlag 71 százalék. E téren a litvánok vezetik a mezőnyt 91 százalékos elégedettséggel, és a bolgárok zárják a sort 52 százalékossal. Abban sincs különbség a magyarok és az átlag európaiak között, hogy az EU-ról általában kedvező (46-47 százalék) vagy semleges (39-36 százalék) kép él bennük. A közösséget a portugálok látják a legpozitívabban (69 százalék), míg a csehek a legkevésbé (33 százalék). Honfitársaink 61 százaléka szerint az EU-tagság jó dolog, és az európaiak 60 százaléka ugyanezen a véleményen van. Kiderült az is, hogy a magyaroknak majdnem annyira fontos a szavazás a június 6-9. közötti európai választásokon (Magyarországon június 9-én lesz), mint az átlag európainak: 51 százalékuk alapvető fontosságúnak vagy alapvető állampolgári kötelességének tartja, hogy részt vegyen rajta, míg az európaiaknak 53 százaléka gondolja így.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük