Török Gábor szerint Varga Mihály lehet az új államfő

közélet politika

Török Gábor politikai elemző a 24.hu-nak nyilatkozva részletezte, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi botránya milyen mély nyomot hagyott Orbán Viktor miniszterelnök politikai bizalmában, különös tekintettel a női politikusok iránti álláspontjára. Az interjúban kifejtette, hogy a botrány csak fokozta Orbán már eleve szkeptikus hozzáállását, ami Novák Katalin esetében a NATO-ügyekben való elégedetlenségig fajult.

A kritikus pillanat, amely a botrány középpontjába került, az volt, amikor Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egyik pedofil ügyében érintett személynek, ami különösen nagy felháborodást keltett. Török Gábor szerint ez az eset komoly dühöt váltott ki Orbánból, rávilágítva arra, hogy a kormányfő türelme véges a hibázással szemben, különösen, ha az saját kinevezettjeit érinti.

Novák távozása – ami Török szerint elkerülhetetlen volt – és az ügy körüli kommunikáció kezelése rámutatott a Fidesz kommunikációs gépezetének gyengeségére, ugyanakkor a kormánysajtóban való megjelenése is jelzi, hogy bizonyos információkat nem lehet tartósan elrejteni a nyilvánosság elől. Novák és az ügyet ellenjegyző akkori igazságügyi miniszter, Varga Judit távozása után a Fidesz európai parlamenti listájának élén történt változásokkal együtt zárul le a fejezet, de a rendszeren belüli feszültségeket továbbra is érzékelni lehet.

Török megjegyzi, hogy a Fidesz rendszere „időzített bomba”, ahol a belső feszültségek és a 14 évnyi kormányzás után felhalmozódott problémák bármikor robbanásszerű változásokat idézhetnek elő. Ezen belül is kiemelt figyelmet érdemel a pénzügyminiszter, Varga Mihály államfői posztra való esélyessége, aki a helyzet által megváltozott körülmények között is stabil pontja maradhat a kormánynak.

Az ügy mögött meghúzódó tanulságok és a kormányon belüli dinamikák mélyreható vizsgálata rávilágít arra, hogy a politikai hűség és bizalom rendkívül törékeny, és hogy a hatalmi struktúrák milyen gyorsan változhatnak meg egy-egy botrány hatására. Az események további alakulása és az államfői poszt körüli spekulációk folyamatosan élesítik a figyelmet a magyar politikai színtéren.

A hétvégén tartja Orbán Viktor a szokásos évértékelőjét, ahol megkerülhetetlen lesz számára a téma, illetve mondani kell a sajátjainak valamit.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük