Nemigen fogadják el Brüsszelben a magyar biztosjelölteket

közélet

Kiderült, nem könnyű az Orbán-kormánynak megfelelő biztost delegálni az Európai Bizottságba: miután Trócsányi Lászlót összeférhetetlenség miatt elkaszálták, most a helyette jelölt Várhelyi Olivér, a magyar uniós kirendeltség korábbi vezetője az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt bukott el – igaz, írásban még pótvizsgázhat.

Várhelyi Olivérnek első körben nem sikerült megszereznie az Európai Parlament külügyi bizottságának kétharmados támogatását, mivel a balliberális oldal – vagyis a szocialisták, a liberálisok, a Zöldek és a szélsőbaloldal – nem szavazták meg a jóváhagyását. A kétharmadot adó 48 EP-képviselő helyett csak 30 támogatta biztosi tagságát, mindegyikük a jobb-, a szélsőjobb, illetve az euroszkpetikusok soraiból.

A döntés értelmében a magyar biztosjelöltnek a következő lépésben a szakbizottság pótlólagos írásbeli kérdéseire kell válaszolnia. Ezután három eset lehetséges: elutasítják, igent mondanak a jelölésére vagy újabb meghallgatást kérhetnek. A meghallgatáson még úgy tűnt, Várhelyi jól szerepelt. Szakmailag meggyőző volt, igaz, nem tudta elhessegetni a gyanút, hogy új posztján nem tudja majd függetleníteni magát az Orbán-kormánytól.

Forrás: Népszava, Fotó: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük