Megszavazta az Országgyűlés a lex PestiSrácokat

közélet

Megszavazta az Országgyűlés, így ezentúl büntetőjogi következmények nélkül közölhető a médiában rágalmazó, becsületsértő közlés, ha az közügyek megvitatása közben történik.

Ez az a jogszabály, amelyről néhány hete Huth Gergely, az egyik legtöbb sajtópert vesztő lap, a PestiSrácok főszerkesztője azt nyilatkozta a kormánypárti HírTV-nek, hogy elfogadása esetén pezsgőt bontanak, míg Czeglédy Csaba DK-s jogász arról beszélt, ezzel akarják büntethetlenné tenni Marsi Anikót, a TV2 Tények műsorvezetőjét a tévés elleni büntetőperben. Korábban még kifejezetten súlyosbító körülménynek számított, ha valaki nagy nyilvánosság előtt követett el rágalmazást.

Az Országgyűlés 129 igen és 57 nem szavazattal fogadta el kedden azt a Fidesz által benyújtott jogszabályi módosítást, mely gyakorlatilag megszünteti a médiában közölt becsületsértő, rágalmazó tartalmak büntetőjogi következményeit.

Az eddigi Btk alapján elvben rágalmazásért 2 év börtön is kiszabható volt, ha pedig valaki a becsület csorbítására alkalmas, hamis hang- vagy képfelvételt készített, akkor egy évet kaphatott, ha pedig nyilvánosságra is hozta, akár három évet is. Ha becsületsértésről volt szó, akkor szintén egy év volt kiszabható – idézte fel a törvénymódosítással kapcsolatban a Telex.

A Fidesz azzal indokolta a sajtóban lex lakájmédiaként is emlegetett, jelentős enyhítést hozó Btk-módosítást, hogy ezzel a sajtó „dekriminalizációját” hajtják végre, vagyis meg akarták szüntetni azt, hogy a média munkatársai fenyegetve érezzék magukat egy esetleges börtönbüntetéstől.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük