Kövér László nem támogatja a svéd NATO-tagságot

közélet

Most éppen az egyik ilyen taggal beszél.

Ezt válaszolta az Indexnek Kövér László, amikor arról kérdezték, lehet-e tudni, hogy a Fideszben kik nem támogatják Svédország NATO-csatlakozását. A fideszes házelnök hozzátette: örülne, ha a svédek mielőbb megadnák neki az esélyt, hogy álláspontját jó lelkiismerettel megváltoztathassa.

Szerinte nem kínos, hogy Magyarország ratifikálja utolsóként a NATO-bővítést, ő egy pillanatig sem érzi emiatt rosszul magát.

Másrészt valakinek utolsónak is kell lennie.

Emlékeztetett rá, hogy a NATO-tagállamok arra vállalnak kötelezettséget, hogy ha bármelyik szövetségest megtámadják, azt úgy tekintik, mintha ellenük irányulna. Azaz katonai segítséget nyújtanak a megtámadottnak.

Ehhez olyan fokú bizalom kell, amelynél nincsen erősebb.

Szerinte Svédország ezzel nincs tisztában, olyan messzire ment a magyar kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté tenni.

Úgy érzem, súlyos félreértés van a svédek fejében.

Mint mondta, az Országgyűlést nem befolyásolja a török döntés. Az nem elvárás, hogy a ratifikáció előtt a svédek jöjjenek Orbán Viktor elé kanosszajárásra, de az igen, hogy ne keltsék azt a látszatot, mintha semmibe vennének bennünket. Nem hiszem, hogy ez túl nagy igény lenne.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük