Házasságkötésük előtt nem sokkal lett földbirtokos Rogán Antal új felesége

Kormány közélet politika

Egy 1,6 milliárdos telekvásárlásba vágott családjával és két másik magánszeméllyel Rogán Antal új felesége, pár héttel a propagandaminiszterrel kötött házassága előtt. A csak néhány hónapja gazdává vált 28 éves nő a szüleivel együtt több mint hatszáz, de személyesen is több mint kétszáz hektárnyi borsodi erdőre, mezőre, szántóra és egyéb mezőgazdasági földterületre tett szert – a gigantikus vételárból azonban csak 5 százalékot kellett letenniük, a többit az állami tulajdonú Budapest Bank hitelezi a vevőnek.

A feleségem nem kíván közszereplő lenni és élni kívánunk a joggal, ami a magánélet védelméről szóló törvény alapján mindkettőnket megillet. Bármilyen, a magánéletünkre vonatkozó információ jogosulatlan közlése esetén bírósághoz fogunk fordulni” – ezt a fenyegetésnek beillő választ adta hétfőn a hvg.hu-nak a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, amikor azt kértük, erősítsék meg, hogy a miniszter új felesége Obrusánszki Barbara.

A 28 éves nő és Rogán Antal kapcsolatáról a nő nevének említése nélkül már tavaly márciusban megjelent néhány, fényképpel illusztrált cikk, de az, hogy a politikus feleségül is vette őt, csak a miniszter frissen leadott vagyonnyilatkozatából derült ki, a vele egy háztartásban élők sorában a politikus ugyanis új nevet tüntetett fel: Rogán Barbarát.

Bár a feleség születési neve a dokumentumból nem derül ki, az interneten korábban megjelent információk alapján a nő egyértelműen beazonosítható, amiért pedig a minisztert ennek megerősítésére kértük, az egyáltalán nem magánéleti ok: Obrusánszki Barbara 2020 novemberében ugyanis nem szokványos mennyiségű: nyolc településen összesen több mint ezer hektárnyi ingatlant – erdőt, szántót, rétet, legelőt és épületeket – vásárolt ötödmagával Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A vásárlásra egy, a földtörvény alapján kötelezően kifüggesztendő adásvételi szerződésből derült fény: az egyik érintett község honlapján közzétett dokumentum szerint Obrusánszki a szüleivel, valamint apja üzlettársával és annak sógornőjével közösen, egy amerikai–magyar házaspártól és a velük azonos címre bejelentett, szintén magyar–amerikai apától és fiától vásárolta az összesen 209 különböző helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanegyüttest. A szerződés szerint az öt vevő 1/5-öd–1/5öd arányban osztozik a szerzett tulajdonon – alighanem azért, mert így nem haladják meg a törvényesen birtokolható 300 hektáros fejenkénti limitet.

A 2020. november 20-án kelt szerződésből nemcsak az derül ki, hogy az egész Obrusánszki család frissen vágott bele a gazdálkodásba (csak 2020 augusztusában jegyezték be őket a földműves-nyilvántartásba, ami a földtörvény szerint a gyorstalpalón is megszerezhető aranykalászos gazda végzettség mellett a földvásárlás feltétele), hanem az is, hogy az összesen 1,6 milliárd forintnyi vételárból mindössze 83,2 millió forintot kell előteremteniük, a többit – több mint másfél milliárd forintot – az állami tulajdonú Budapest Banktól felvett termőföldvásárlási kölcsönből fedezik.

A dokumentumban Obrusánszki Barbara ugyan még leánykori nevén szerepel (a Blikk kedd reggeli információja szerint Rogánék decemberben tartottak titkos esküvőt), banki forrásaink szerint „erős” kapcsolatok nélkül nemigen képzelhető el, hogy valaki alig 5 százaléknyi önerővel jusson ekkora hitelhez.

A földvásárlók közül többet is megkeresett a HVG kedd délelőtt, hogy megtudják, hogyan akarják hasznosítani az óriási, eltérő adottságú részekből álló területet, de egyikük sem akart nyilatkozni. Elértük Obrusánszki Barbara édesapját, Obrusánszki Zsoltot is, aki azt mondta, a földvásárlásról hajlandó később telefonon beszélni, a lányáról azonban csak személyesen.

Forrás: HVG

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük