Egyre kevesebb gyermek születik Magyarországon

demográfia közélet

Egyelőre nem működik a Kormány terve, miszerint a különböző családtámogatási eszközökkel serkentsék a gyermekvállalási kedvet. A 2018. évi adatokat figyelembe véve csak idén már 25 ezer fő feletti már a természetes fogyás, ami annyit jelent, hogy 25 ezerrel többen haltak meg, mint amennyi gyermek született.

A hvg.hu cikke szerint 2018 első hét hónapjában 51 356 gyerek született Magyarországon, ami 1021-gyel marad el a tavaly ilyenkori születésszámtól. Ez majdnem 2 százalékkal kevesebb. A termékenységi arányszám becsült értéke 1,46 volt, ez nem változott tavalyhoz képest. A termékenységi arányszám egyébként  a szülőképes korú (19-49) női népességre jutó születések átlagát jelenti, azaz egy termékeny nőre ma Magyarországon 1,46 gyermek jut. Ahhoz, hogy ne csökkenjen ez a szám, ezt minimum 2-esre kellene feltornászni, bár ez is csak ezt eredményezné, hogy nem csökken tovább a lakosok száma.

Ugyanebben az időszakban egyébként 77 059-en haltak meg, ami számszerűen 2158-cal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A hivatalos indoklás szerint ennek az az oka, hogy 2017 telén sokan haltak meg az influenzajárvány következtében, idén pedig nem volt ilyen. A természetes fogyás így 25 703 fő, ami egyébként több mint 4 százalékos javulást jelent az egy évvel korábbihoz képest, írja a hvg.hu. Az év első hét hónapjában 28 294 pár kötött házasságot, számuk 0,7 százalékkal marad el a tavalyi számokhoz képest.

Még középiskolában azt tanítják demográfiából, hogy egy ország jólétét az határozza meg legfőképpen, hogy mennyi gyermek születik, mekkora a korábban említett termékenységi arányszám. A párok minél nagyobb biztonságban érzik magukat, legyen az anyagi, társadalmi, stb, annál nagyobb a gyermekvállalási kedv. A Kormány családtámogatási rendszere, melyet az elmúlt években kiépített: CSOK, jelzáloghitel-támogatás, CSED, stb., csak az első lépés, melyet tovább kell gondolni: a párok és leendő gyermekeik számára kiszámítható és biztos jövőt kell biztosítani. A bérek folyamatos növekedésével mindenki egyre többet keres, azonban amikor a pár úgy dönt, gyermeket vagy gyermekeket vállal, akkor az anyagi biztonság megszűnik. A GYED összege, mely a gyerek születésétől 2 éves korig jár, egy maximalizált összeg, mely töredéke is lehet annak a bevételnek, ami korábban gyermekvállalás előtt volt. Itt az államnak kell megfontolt döntéseket hozni, és olyan intézkedésekkel segíteni a párokat a gyermekvállalás terén, mely megteremti számukra az anyagi és társadalmi biztonságot. Az államnak ez egy beruházás a jövőbe, hiszen ha nem lesz gyerek, hosszú távon nem lesz, aki kitermelje a nyugdíjakat, eltartsa a most is hatalmas államapparátust, fenntartsa egy szóval a mostani rendszert.

Kép: fileleutheros.net

Címke:

1 thoughts on “Egyre kevesebb gyermek születik Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük