Az ügyészség szerint Orbán Viktor nem követett el bűncselekményt

közélet

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes írásbeli kérdésében arra várt választ Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy miért nem léptek fel Orbán Viktor „fajelméletes beszédével” szemben.

A DK politikusa szerint súlyosan elfogadhatatlan és törvénysértő, hogy az ügyészség nem indított vizsgálatot, holott „az Alaptörvény szerint Magyarországon a jogszabályok mindenkire kötelezők. A 29. cikk pedig azt rögzíti, hogy az ügyészség következetesen köteles fellépni minden jogsértő cselekménnyel szemben”.

Az ellenzéki képviselő külön kiemelte, hogy egy sor nemzetközi szerződés is tiltja a diszkriminációt. A magyar kormányfő beszédének gerincét öt kihíváscsomag részletezése adta. Az első a demográfia volt, a második a migráció problematikája, a harmadik a gender, a negyedik a háború, az ötödik kihíváscsomagnak az energia és a gazdaság kérdését tartotta a miniszterelnök.

Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdését feljelentésként értékelte, amelyet továbbított a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Azonban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést a büntetőeljárásról szóló törvény 381. § (1) bekezdésének a) pontja alapján elutasította. Vagyis úgy látták, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján a feljelentett beszéd nem volt bűncselekmény – írja a hvg.hu.

Orbán Viktor tusványosi beszéde számos határon inneni és túli reakciót szült. Az Európai Bizottság alelnöke szerint mind egy emberi fajhoz tartozunk. Frans Timmermans szerint a rasszizmus mérgező politikai találmány. Az erdélyi magyar értelmiség egy része pedig petíciót indított a magyar miniszterelnök beszéde miatt.

Az amerikai nagykövetség közleményben ítélt el „minden olyan ideológiát, politikai irányvonalat és retorikát, amely a gyűlölet és a megosztottság doktrínáinak ad teret”. A Magyar Tudományos Akadémia több tagja pedig online petíciót indított, hogy az előadáson elhangzott fajkeveredésre vonatkozó rész ellen tiltakozzanak.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük