25 év alatt senki nem adott annyi kegyelmet, mint Novák Katalin

közélet

Több régi rekordot is megdöntött a tavaly hivatalba lépett Novák Katalin a kegyelemadásban: a köztársasági elnök minden tizennyolcadik kegyelmi kérvényt jóváhagyott (5,67 százalékot), ilyen bőkezű kegyelmezésre 25 éve nem volt példa. Ez a jogerősen elítéltekre vonatkozik. A vádlottaknak adható eljárási kegyelemből Novák hetet adott meg: ilyet az elmúlt tíz évben senki sem kapott, Áder János előző államfő senkit sem részesített ilyen kegyelemben – írta meg a hvg.hu a kormányzat portálra kirakott statisztika alapján.

Novák elé az év végéig 194 kegyelmi kérvény érkezett, amelyből 11-et hagyott jóvá. Az 5,67 százalékos arány azért is kimagasló, mert az elmúlt húsz évben átlagosan a kérelmek két százalékának adtak helyt az államfők. Ennél magasabb jóváhagyási arány utoljára az első köztársasági elnöknél, Göncz Árpádnál fordult elő: 1997-ben a kegyelmi kérvények 6,62 százalék hagyta jóvá.

Az eljárási kegyelmekről nincs statisztika, de szokatlan módon Novák maga számolt be arról, hogy a Budaházy-ügy hét vádlottját kegyelemben részesíti.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük