Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarországnak a biztonság a legnagyobb érték

Kormány politika

A 2022 megmutatta, hogy Magyarország számára a biztonság a legnagyobb érték – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldalán pénteken megjelent videóüzenetében.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a háború, a délről fenyegető migrációs nyomás, a szankciók hatására kialakult energiakrízis mind egyszerre fenyegetik Európa fizikai és egzisztenciális biztonságát. A háború és a válság kiterjedésének veszélye viszont sajnos mindaddig nem is szűnik meg, amíg a háborúnak, a migrációnak és a szankcióknak vannak támogatói és haszonélvezői – mutatott rá.

A miniszter kiemelte: a kormány számára a legfontosabb, hogy megőrizze Magyarország biztonságát, mert biztonság nélkül nincs semmi. Ezért kitartóan szorgalmazzák a békét, nem hagyják, hogy az ország háborúba sodródjon és fejlesztik a védelmi képességeket.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, a kormány az idén tovább javította a katonák anyagi megbecsülését. Ennek nyomán szeptember óta minden katona a korábbi fizetésének egynegyedével többet vihet haza és a béremelés 2024-ben is folytatódik. A katonákat modern eszközökkel szerelik fel; az idén megérkeztek a LYNX harci járművek és a PzH 2000 önjáró lövegek is – sorolta. Ezzel újabb lépést tettek a baloldali kormányok által leépített nehéztűzérség visszaépítésére – fűzte hozzá.

A miniszter szólt arról, hogy újraindítják az egykor kiváló magyar hadiipart.

A hazai gyártású eszközökkel nemcsak saját szükségleteink biztosíthatók, de jelentős tényezővé tudunk válni a nemzetközi piacon is

– jegyezte meg. A magyar katonák kiválóan teljesítenek a nemzetközi missziókban; négy hónapon át védtük a Balti légteret és egy éven át magyar parancsnok vezette a NATO legnagyobb szárazföldi misszióját, a koszovói KFOR-t – idézte fel. Ugyanakkor a NATO elkötelezett tagjaként is mindent megteszünk a biztonságért – mondta, példaként említve, hogy a több nemzet alkotta NATO-harccsoport alakult a szövetség keleti szárnyának védelmében.

Köszönöm katonáink egész éves hazafias szolgálatát és köszönöm a magyar embereknek is, hogy támogatták a Magyar Honvédséget és együttműködtek biztonságunk megőrzése érdekében. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük