Így segít a kormány: 20 ezer ember nem lesz többé köztisztviselő

Kormány közélet

Semjén Zsolt benyújtotta éjszaka a javaslatát arról, hogy kivezetnék a közalkalmazotti státuszt a kulturális szférából. A törvényjavaslat 2020. november 1-jével megszüntetné a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását. 

A változás közel 20 ezer munkavállalót érint. Több szakszervezet közös közleményt adott ki, melyben azt írták:

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormány a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) olyan módosítását készül beterjeszteni a parlament elé, mely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

A tervek ellen élesen tiltakozott több szakszervezet, valamint közgyűjteményi és közművelődési szervezet is. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa, a Magyar Levéltárosok Egyesülete és a Magyar Népművelők Egyesülete például „mélységes döbbenettel fogadta” a kormány törvénytervezetét.

Az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) szerint a változás jó lesz. 6 százalékos béremelést kapnak 2020-ban a művészeti szervezeteknél, közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél dolgozók, párhuzamosan „a közalkalmazottak jogviszonyváltásával” – írták korábban közleményükben. Hiszen ők jobban tudják, mi a megfelelő a dolgozóknak, mint ők maguk…

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük