A kormány mondhatja meg, mi épülhet a kerületekben, településeken

Kormány közélet önkormányzat

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a hét közepén nyújtotta be azt a törvénymódosító javaslatot, mely részben kihúzná a talajt a kerületek és a települések lába alól, már ami a településtervezést illeti.

A módosítás 10. paragrafusa az igazán szívmelengető: „Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg illetékes települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére első alkalommal 2015 szeptemberében került sor, ekkor még csak Magyarország néhány megyéjére vonatkozóan. 2016 márciusában már az ország egész területére érvényesen, hat hónap időtartamra, amit utána az érvényesség lejárta előtt újabb és újabb hat hónappal meghosszabbítottak, annak ellenére, hogy a válsághelyzet további fenntartásának semmilyen a törvényben előírt feltétele nem állt fenn – írja a Wikipedia.

Mindez azt jelenti, hogy a Kormány kénye-kedve szerint módosíthatja a kerületi vagy települési építési szabályokat, fittyet hányva a helyi érdekekre, az önkormányzatokra, melyek ezeket a rendeleteket megalkották.

Hogy mi köze van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetnek a települések fejlesztéséhez, nem tudjuk. Úgy gondoljuk mindez csak ürügy a Fidesz-kormány számára, hogy borsot törjenek az emberek orra alá.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük