Varju László: Itt a rezsihazugság – egekben a tűzifa ára

gazdaság politika

Kétharmadával drágább idén a legszegényebbek által használt tűzifa, mint az áram-, gáz, és távhő-tarifamérséklés előtt. Tekintettel arra, hogy közel négymillió magyar használ tűzifát vagy szenet, esetleg vegyesen, ez azt jelenti, hogy nekik nemhogy csökkenne, inkább nő a rezsijük. Ráadásul fával leginkább a legszegényebbek fűtenek, így ez az áremelkedés több szempontból aggasztó. Sok helyen nem is kapják meg azt a mennyiséget, ami járna nekik. – írja közleményében Varju László.

Kerületünk országgyűlési képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy akinek nem lesz pénze fára, nem fog befűteni, tehát megfagyhat. Vagy bárhonnan és bárhogy megszerzi, amit el tud égetni. Ilyenkor hulladékokat, használt bútorlapokat gyújtanak meg, amely környezetszennyező, egészségkárosító, többek között rákkeltő hatású. A fával tüzelő háztartások zömének anyagi helyzetében, illetve állami támogatás híján esélytelen, hogy a lassan megfizethetetlen fűtőanyagárak bárkit korszerű megoldásokra, így lakásszigetelésre vagy akár a földgáz bekötésére ösztönöznének.

Több szociális érzékenységet és azonnali támogatást várunk el a kormánytól a legszegényebbeknek, akik tűzifával fűtenek, még mielőtt emberek fognak megfagyni. – zárja sorait a képviselő.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük