Parragh: A katából kiesők menjenek vissza a munkaerőpiacra!

gazdaság

Parragh László MKIK elnök szerint a hoppon maradó katások visszamehetnek a munkaerőpiacra, számtalan olyan technika van, ami ezt megoldja. Végül 100 ezer alatt lesz a katát ténylegesen alkalmazni tudók köre. – írja a HRportal.hu.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az RTL Klubnak adott interjúban arról beszélt, hogy az új katatörvény elfogadása szerinte politikai döntés eredménye, ő pedig egy puhább verziót javasolt volna. Folyamatos egyeztetések zajlottak a kormánnyal, és tulajdonképpen az is lehet, hogy a mostani a helyes döntés – a következő hónapokban fog kiderülni. A kamara mindvégig 2023. január elsejei bevezetést javasolt az új kata-rendszerre.

Most nagyjából 465 ezer katás adózó van Magyarországon, ezek jelentős része munkaviszonyt fed el. Az adatvédelmi kérdés, hogy pontosan valóban mekkora ez a szám. Parragh szerint a hoppon maradó katások visszamehetnek a munkaerőpiacra, számtalan olyan technika van, ami ezt megoldja. Végül 100 ezer alatt lesz a katát ténylegesen alkalmazni tudók köre.

Parragh szerint olyan véleményvezérek vesznek részt a katában, mint a fodrászok, az állatorvosok és a riporterek. Ami a tiltakozásokat illeti, valójában néhány százan mentek csak utcára. Arról is beszélt, hogy nem gondolkodott el a lemondáson, neki kamaraelnökként a teljes magyar gazdaság érdekeit kell képviselnie.

Mindenképpen azt tanácsolja a kisvállalkozóknak, hogy próbáljanak visszamenni a munkaerőpiacra, de megnézné a helyükben például a kiva lehetőségét is.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük