MNB: 692 milliárd forinttal nőtt a magyarok vagyona három hónap alatt

gazdaság

Öt éve nem volt egy negyedév sem, amikor annyira keveset tettek félre a háztartások, mint idén április és június között, de még így is nőtt a pénzügyi vagyonuk. – írja a HVG.hu.

837 milliárd forinttal több pénz, betét és más pénzügyi eszköz volt a magyar háztartásoknál az idei második negyedévben, mint három hónappal korábban, a kötelezettségek viszont 145 milliárd forinttal nőttek. Vagyis összesen 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona – számolt a Magyar Nemzeti Bank.

Ennek a mutatónak a növekedése 2017 július-szeptembere óta nem volt ennyire alacsony, utoljára öt éve volt a mostaninál kevesebb új megtakarításuk a magyaroknak.

A vagyon 41,5 százalékát részvények és tulajdonosi részesedések tették ki. Ezeknek az állománya még csökkent is, összesen ugyanis 582 milliárd forint volt a meglévő részvények és részesedések értékvesztése, így hiába tettek be 103 milliárd forint új befektetést.

A készpénz- és betétállomány 196 milliárd forinttal nőtt. Az összes vagyon több, mint harmada (36 százaléka) ez a tétel, vagyis a nagy infláció ellenére is sokan tartják a megtakarításaikat készpénzben.

Egy negyedév alatt 144 milliárd forint értékben vásároltak a háztartások állampapírt, így már 10 198 milliárd forint értékű állomány volt náluk. Ingatlanhitelt és fogyasztási hitelt egyaránt nagyjából 139 milliárd forint összértékben vettek fel.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük