KSH: szeptember óta gyengül a magyar ipar teljesítménye

gazdaság

Az egy évvel korábbinál nagyobb volt az ipari termelés novemberben, de így is ez lett 2022 legrosszabb hónapja – közölte a KSH.

Novemberben 0,8 százalékkal volt nagyobb a magyar ipari termelés a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, mint egy évvel korábban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Éves szinten 2021 októbere óta ez volt a leggyengébb adat.

Az októberihez képest 0,7 százalékkal csökkent a teljesítmény, és eddig 2022-nek egyetlen hónapjában sem volt ennyire csekély a termelés (a decemberi számokat majd egy hónap múlva teszik közzé). A magyar gazdaságban 2022 nagyon kevés jó híre közül az egyik az volt, hogy az ipar elfogadhatóan működött, szeptember óta azonban csökken a teljesítmény, de nyilván még érdemes várni azzal, hogy meglássuk, két rossz hónap volt-e, vagy egy rossz tendencia elejét látjuk. Összességében az év első tizenegy hónapjában így is 6 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint 2021 január-novemberében.

A részletekről egyelőre annyit tett közzé a KSH: a járműgyártásban és a villamos berendezések gyártásában jelentős növekedést mértek az egy évvel korábbihoz képest, de az elektronikai és optikai termékeknél, valamint az élelmiszeriparban visszaesett a termelés, az lehúzta az átlagot.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük