Kódolva van a tragédia az iváncsai akkumulátorgyárban

egészség gazdaság

Az iváncsai akkumulátorgyárakban dolgozók mindennapjai nemcsak a munka, hanem a kommunikáció terén is különleges kihívások elé néznek. A koreai, vietnámi, ukrán és kirgiz vendégmunkások nem beszélnek magyarul, ezért kézzel-lábbal kommunikálnak egymással a munkafolyamatok során. Néha még a munkaleveleket és az utasításokat is koreaiul kapják vagy hallják.

Azonban nemcsak a kommunikációs nehézségek jelentik a kockázatot ebben a környezetben. Az akkumulátorgyárakban rendkívül veszélyes anyagokkal dolgoznak, és minden hiba tragédiához vezethet. Az elmúlt időszakban három halálos baleset is történt az egyik ilyen gyárban, és a munkakörülmények miatt az újabb tragédiák szinte kódolva vannak.

Az Árnyékkormány szerint az akkumulátorgyárak nemcsak a környezetet és a települések lakóit veszélyeztetik, hanem a munkások életét is. Az újabb halálesetek megelőzése érdekében azonnal le kell állítani az összes akkumulátorgyár-építést Magyarországon, és felül kell vizsgálni a már megépülteket.

Sokak szerint az Orbán-kormányt csak az ázsiai nagyvállalatok profitja érdekli, és nem veszik figyelembe sem a munkások, sem a lakosság egészségét vagy a környezetvédelmi aggályokat.

Az ellenzék úgy véli, hogy a június 9-i európai parlamenti választások után, ha kisebbségbe kerül az Orbán-kormány, előrehozott választásokat kell követelni annak érdekében, hogy az új kormány felülvizsgálhassa és megfelelő lépéseket tehessen az akkumulátorgyárak által jelentett kockázatok kezelésére.

Az iváncsai akkumulátorgyárak ügye nemcsak egy város vagy egy ország problémája, hanem az egész közösségét érinti. Fontos, hogy a kormányzat és az ipari szereplők egyaránt felelősséget vállaljanak a munkások és a környezet biztonsága érdekében.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük