Itt a friss GDP-adat: nagyobb lett a visszaesés, mint amire számíthattunk

gazdaság

Továbbra is kisebb a magyar GDP, mint egy évvel ezelőtt volt. Az előző negyedévhez képest végre javulást mért a KSH – ilyen már egy éve nem történt –, vagyis a technikai recessziónak vége, de azt szinte biztosra vehetjük, hogy éves átlagban nem fogunk a nulla fölé kerülni 2023-ban.

A nyers adat szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított szám szerint 0,3 százalékkal volt kisebb a magyar GDP az idei harmadik negyedévben, mint tavaly július és szeptember között – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Fontos változás, hogy négy egymást követő negyedév után már legalább az előző három hónaphoz viszonyítva nőtt a gazdaság teljesítménye, méghozzá 0,9 százalékkal.

Ez gyengébb adat, mint amire előzetesen számítani lehetett. A Portfolio elemzői konszenzusa szerint az előző negyedévhez képest 1,1 százalékos növekedés volt várható, a tavaly ilyenkorihoz képest pedig 0,1 százalék visszaesés jött ki az elemzői előrejelzések átlagából, de a kicsivel nulla fölötti és a kicsivel nulla alatti között szóródtak a prognózisok.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük