Ezermilliárd forintot gyűjtöttek a NER milliárdosai 2009 óta

gazdaság politika

A múlt héten megjelent a 100 leggazdagabb magyar vagyonát összeállító kiadvány idei száma, amiből kiderült, hogy Mészáros Lőrinc még éppen nem a leggazdagabb ember az országban, Tiborcz Istvánnak viszont már sikerült bekerülnie a legvagyonosabbak közé. A 24.hu a listáról kiválogatta azokat a vállalkozókat, akik leginkább a kormányzati beruházásokon keresztül gyűjtötték a top 100-ba való vagyont, vagy akik így-úgy kötődnek a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez, és arra jutott, hogy a közel két tucat NER-es milliárdos 2009 óta összesen 990 milliárd forinttal lett gazdagabb.

Ráadásul ez még nem is fedi le teljesen a kormányközeli üzleti szférát, mert az összeállításból kihagyták az olyanokat, akik már 2009-ben is szerepeltek a százas listán, például a Mészáros Lőrinc cégbirodalmában kulcsszerepet játszó Jászai Gellértet vagy Schmidt Máriát.

A legnagyobb NER-es vagyonhalmozó persze Mészáros Lőrinc, aki 2009-ben még a lista közelében sem volt, idén viszont a Napi.hu kiadványa 296 milliárdra teszi a vagyonát, amivel Csányi Sándor mögött a második leggazdagabb ember az országban. De szépen gyarapodott az elmúlt években:

  • az állami építkezési tendereken jól szereplő Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László, aki tavaly óta megduplázva a vagyonát 110 milliárdot tudhat magáénak;
  • a szintén építőipari Market Zrt. tulajdonosa, Garancsi István a maga 66 milliárdjával;
  •  a szintúgy állami építkezéseken sikeres WHB-csoport tulajdonosa, Paár Attila 43 milliárd forinttal;
  • vagy a Market Zrt. mellett immár a magyar McDonald’s-hálózatot is üzemeltető Scheer Sándor 28,3 milliárddal. 

Gondolom, látják, hogy mi ezekben a vállalkozókban a közös. De nemcsak az építkezéseken lehet gazdagodni, hanem azzal is, ha kész épületeket vesz meg az ember, lásd Tiborcz Istvánt, aki 35 milliárd forintos vagyonnal landolt a listán.

Forrás: Index; kép: The Budapest Beacon

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük