Újpest nem adja át a védőnői hálózatot az államnak

egészség

Államosítják a védőnői szolgálat hálózatát, a védőnők kórházakhoz rendelése többek szerint színvonalromláshoz vezet, valamint a fizetések csökkenésétől is tartanak. Újpest elutasítja az államosítást.

A hat DK-s vezetésű kerület, Déri Tibor újpesti polgármesterrel együtt nem vesz részt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által a polgármesterek számára ezügyben összehívott tájékoztatón és a kormány utasításait sem fogja végrehajtani, jelentették be.

Ez azt jelenti, hogy nem írják alá a centrumkórházakkal a megállapodást, nem adják hozzájárulásukat ahhoz, hogy a kijelölt kórház ingyenes használatba vegye a védőnői hálózat ingó és ingatlan vagyonát, írja az Index.

Az OKFŐ a DK polgármestereinek döntését kommentálva úgy fogalmazott: az említett önkormányzatok ezzel a lépésükkel a védőnői ellátást a gyakorlatban akadályozzák. Az államosítás legfontosabb indokaként az egységes, összefogott szakmai irányítást nevezték meg. Hangsúlyozták, hogy a személyes gondoskodás, amely az adott település vagy kerület érdekét és fejlődését is szolgálja, megmarad. Az „integrálással” központi szakmai irányítás, felügyelet, egységes szakmai képzések és segítségnyújtás jön létre.

Az önkormányzati fenntartással az volt a legfőbb kifogás, hogy egységes szakmai kontroll hiányában, földrajzilag széttagoltan gyakorolták a védőnők munkáltatói jogait. Július 1-jétől azonban az irányító egészségügyi intézményekben önálló szervezeti egységként jelenik meg a védőnői ellátás. 

A jelenleg önkormányzati fenntartásban működő védőnői hálózatot július 1-től venné át az állam.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük