Orvosi Kamara: már van olyan kórház itthon, ahol választani kell élet és élet között

egészség koronavírus

Eljött az idő, hogy a magyar kórházakban használják a 32 oldalas etikai ajánlást, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) még tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány első hullámának idején dolgozott ki.

A MOK célja a dokumentummal az volt, hogy váratlan helyzetekre is iránymutatást adjon az egészségügyi dolgozóknak, például, ha vészhelyzet esetén választani kell két beteg élete között – írta meg a Telex.

Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának vezetője az RTL Klub Híradójának számolt be arról, hogy már vannak olyan kórházak, ahol használják az irányelveiket. „Ez azt jelenti, hogy egy triázs csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait, illetve azt, hogy kik legyenek azok, akik mindenképp kapjanak intenzív ellátást, amennyiben az állapotuk romlik” – nyilatkozta Hegedűs.

Szerinte önmagában sem az életkor, sem az érkezési sorrend nem olyan tényező, ami alapján el lehetne dönteni, hogy melyik beteget lássák el, és melyiket nem. „Van olyan idősebb ember, akinek sokkal nagyobb az esélye a túlélésre, hogy ha megkapja a szűkös erőforrásokat, szemben egy olyan fiatallal, akinek már esetleg krónikus betegsége van” – mondta.

Hegedűs arra számít, kritikus hetek következnek, a legnagyobb kérdés pedig az, hogy lesz-e elég orvos és ápoló a betegek ellátáshoz.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük