Átvenné az állam a védőnői szolgálatokat, de a rezsit az önkormányzatokkal fizettetné

egészség

A védőnői szolgálatok államosításáról már tavaly döntött a kormány, a legfontosabb részletek csak néhány nappal az átállás előtt derülnek ki. A Népszava birtokába került egy dokumentum, amely szerint egy kórház „fedezethiányra tekintettel” még egy ideig indokoltnak tartja az önkormányzat anyagi kötelezettségvállalását az átvett ingatlanok üzemeltetésében.

A főváros és agglomerációjában a kijelölt centrumkórházak, vidéken a vármegyei kórházak az átvevők. A lap szerint a központosítás kapkodó volt, a védőnők által használt, de önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok további üzemeltetése nem mindenhol tisztázott.

A lap hozott egy konkrét példát Érdről, ahol a 24 védőnői körzetből hetet a Bajcsy Zsilinszky úton látnak el. Ugyanitt működik több háziorvosi rendelő és egy patika is. Utóbbié maga az ingatlan, az önkormányzat addig kapta használatba a helyiségeket, amíg kötelező feladatként ott működteti a védőnői szolgálatot. Ha ez jogilag kikerül az önkormányzati feladatok közül, akkor nem lesz jogcíme a használatra sem. Ez az üzleti modell egyébként számos magyarországi településen használatos.

Az ellátás biztonságáért felelős Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem aggódik, még akkor sem, ha az új szerződéseket kevés védőnővel írták alá. A munkabérekre a fedezet megvan, a 18 százalékos fizetésemelés még kérdéses, miből finanszírozzák. Problémát jelenthet több helyen a védőnői szolgálati lakások helyzete is.

5063 védőnő dolgozik az országban, közülük 4042-en önkormányzatoknál.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük