Tereket követel vissza a főpolgármester

Budapest politika

A főváros visszaköveteli a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát, amelyeket a bíróság szerint „a kormánypárti kétharmad alkotmányellenesen vett a Fővárosi Önkormányzattól” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán kedden.

A főpolgármester közölte, beadványuk alapján a Fővárosi Törvényszék a tereket „einstandoló” törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. A Széchenyi tér visszaadása különösen fontos és sürgős lenne – emelte ki Karácsony Gergely, megjegyezve, „a felújított Lánchidat a korábbinál sokkal jobban meg lehet gyalogosan közelíteni, a forgalomcsillapított hídon – a járdára kényszerülő bringások és rolleresek nélkül – igazi élmény a séta„.

A város, de talán az egész világ egyik legszebb városi sétaútvonala jönne létre a bazilikától egészen a budai várig, ha megszűnne az a méltatlan állapot, hogy járókelők ezrei zebra és sétány nélkül kell, hogy átvágjanak a Széchenyi téren

– fogalmazott posztjában a főpolgármester, hozzáfűzve, a híd forgalomcsillapítása lehetővé teszi a teret jelenleg leuraló körforgalom megszüntetését és egy zöld, sétálós park létrehozását. 

A főváros megbízásából hamarosan elkészülhetnének a  Széchenyi tér tervei, „csak közben a Fidesz elvette és az V. kerületnek átadta a teret. A kerület vezetése pedig – bár korábban nyitott volt az együttműködésre – adminisztratív eszközökkel akadályozza a tervezést és azt is elismerte, hogy nincs is pénze a tér megújítására” – írta a főpolgármester, hozzátéve: „de akkor miért nyúlták le?

Karácsony Gergely jelezte: ha visszakapják a teret, akkor befejezik a tervezést, és európai uniós forrásból felújítják a területet. „Garantálom, hogy ugyanolyan szép lesz, mint a Lánchíd„.

Balogh Samu várostervező kabinetfőnök szintén kedden ugyancsak a Széchenyi tér tervezett fejlesztéséről posztolt, látványterveket is mellékelve.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük