Súlyos anyagi problémák vannak a BKV-nál

Budapest Közlekedés politika

Csaknem 26 milliárd forint veszteséget mutat a BKV 2022-es üzleti terve – írja a Világgazdaság a Fővárosi Közgyűlés elé beterjesztett, majd tárgyalás előtt visszavont dokumentumra hivatkozva.

A BKV, illetve a fővárosi tömegközlekedés gazdálkodása Karácsony Gergely főpolgármester ígérete szerint az április 27-i közgyűlés legfontosabb témája lesz. A csúszást azzal magyarázta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, hogy át kell gondolni a kockázatokat, például az energiaárak növekedését és az általános drágulást. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a fővárosnak a jövő hétre se lesz több pénze, és nem tud majd 50 milliárdot csak úgy előteremteni.

A BKV 2021 szeptemberében, az előzetes üzleti tervben még mintegy 162 milliárd forint közszolgáltatási díjjal számolt (ezt az önkormányzat fizeti a cég által nyújtott szolgáltatás fejében a BKK-n keresztül, amely a főváros nevében a szolgáltatást megrendeli), ami egyebek mellett fedezetet biztosított a működési költségek indokolt növekedésére. A főváros anyagi nehézségeire tekintettel októberben 141 milliárdra csökkentették a 2022-es közszolgáltatás díját.

A főváros valóban nincs könnyű helyzetben. Az elmúlt két évben nagyságrendileg 100 milliárd forint párolgott el Budapestről, nem kis részben a kormány koronavírus-járványra hozott intézkedései miatt. Az alapfeladatokon viszont már tényleg nem nagyon lehet spórolni, például a tömegközlekedésnek működnie kell, „az embereket el kell vinni munkába, különben mi lesz a magyar GDP 36 százalékával?” – fakad ki az e heti HVG-nek adott interjúban Kiss Ambrus.

Az infláció erősen terheli Budapestet, egyebek mellett az energiaköltségek növekedésén keresztül. Különösen nehéz helyzetben van a BKV, a cég az üzemanyagot nagykereskedelmi áron veszi, így a 480 forintos kiskereskedelmi ármaximum nem jelent segítséget.

(via hvg)

Címke:

1 thoughts on “Súlyos anyagi problémák vannak a BKV-nál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük