Nézőpont: Tarlós erősebb, mint a Fidesz; a legerősebb ellenzéki párt Budapesten a Momentum

Budapest

A Magyar Nemzet megbízásából készített közvélemény-kutatást a Nézőpont Intézet, melyet még szombaton publikáltak. Eszerint fél évvel a voksolás előtt Tarlós Istvánnak van a legjobb esélye arra, hogy megnyerje az őszi főpolgármester-választást, ugyanis a budapestiek 48 százaléka őt támogatná szavazatával egy most vasárnap esedékes szavazáson. Utána következik a baloldal által támogatott Karácsony Gergely a maga 29 százalékával, majd Puzsér Róbert 9 százalékkal.

Érdekes továbbá Tarlós István megítélése az ellenzéki térfélen. A kutatás szerint a budapestiek több, mint fele elégedett a jelenlegi főpolgármester munkájával. Ettől nem függetlenül pedig a megkérdezettek 72 százaléka arra számít, hogy 2019 októbere után is ő lesz a főpolgármester – írja a Fidesz-közeli kutatócég. A főpolgármester imázsának fontos eleme továbbá, hogy a három induló közül leginkább megbízhatónak (43 százalék) és leginkább kompetens vezetőnek is őt tartják (49 százalék).

A budapesti pártpreferencia-adatok alapján látható, hogy Tarlós István 7 százalékponttal népszerűbb a Fidesz-KNDP-nél (41 százalék) a fővárosban. Tarlósra az ellenzéki szimpatizánsok 16 százaléka is szavazna. Az ellenzéki térfél legerősebb szereplője továbbra is a Momentum Mozgalom (13 százalék), a többi párt tíz százalék alatti támogatottsággal bír.

Karácsony Gergely imázsa hátrányosan alakult: mindösszesen 20 százalék szerint ő a leginkább vezető típus, a budapestiek szerint. Kellemetlen a zuglói polgármester számára, hogy minden negyedik ellenzéki szimpatizáns (27 százalék) úgy nyilatkozott, hogy nem örülne, ha Karácsony komoly politikai poszthoz jutna.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük