Ha a kórházakban és idősotthonokban terjed a járvány, mi történik a börtönökben?

Budapest egészség koronavírus

Naponta 25-28 ember kerül be a magyar börtönökbe a veszélyhelyzet kihirdetése óta – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP), a Népszava és a Magyar Helsinki Bizottság adatigényléseire küldött válaszaiból.

Egyetlen hónap alatt, március 15. és április 15. között 764 új rabot fogadott be a hazai büntetés-végrehajtás, közülük 563 került előzetesbe a megyei intézetekben és 201-en kezdték meg jogerősen kiszabott büntetésük letöltését. Legtöbben a Szegedi Fegyház és Börtönbe vonultak be, de harmincnál többen kerültek Baracskára és Szombathelyre is. 2020. március 11. és április 28 között 1388 új személy került be a harminc hazai intézet valamelyikébe.

Mindegyikük 14 napos elkülönítés után mehetett be a közös helyiségekbe – írta a BVOP, bár ezt több szakértő is elképzelhetetlennek nevezte.

Április közepén 296 különösen veszélyeztetett csoportba tartozó, tehát 65 év feletti rab ült a börtönökben, a legtöbben Szegeden és Kalocsán, húszan pedig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Arra azonban nem adtak választ, hány fogvatartottnak van komolyabb krónikus betegsége, ami miatt szintén kiemelten figyelni kellene rá a járvány megjelenésekor.

Április 23-ig 47 fogvatartottat különítettek el, mert náluk felmerült a koronavírus fertőzöttség gyanúja, de a BVOP tájékoztatása szerint a kétszer elvégzett tesztelés egyiküknél sem igazolta a betegséget. Az intézetekben dolgozók közül 63 személyt teszteltek és közülük az országos parancsnokságon dolgozó egyik munkatárs bizonyult pozitívnak. A Magyar Helsinki Bizottság kérésére az alapvető jogok biztosa is vizsgálta a börtönök járványügyi felkészülését, az intézeteket pedig a rabok bevonásával teljesen fertőtlenítették, az eddigi adatok alapján tehát nagy eséllyel nem éri el a járvány a hazai börtönöket.  

Forrás és fotó: Népszava.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük