Budapest felkészül: indul az „Egészséges utcák” program

Budapest környezet

A magyar főváros, Budapest új és izgalmas kezdeményezésbe fog, ami nem csak a város arculatát, hanem lakóinak életminőségét is hivatott javítani. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a közösségi média felületein keresztül jelentette be, hogy 24 milliárd forintos beruházással megújulnak a budapesti utcák az „Egészséges utcák” program keretében, amely a fővárosiak egészségének és életminőségének javítását tűzi ki célul.

A főpolgármester szerint Budapesten a várható élettartam jelenleg 76,7 év, míg a szomszédos európai nagyvárosokban ez az érték meghaladja a 80 évet. „A budapestieknek meg kell adni ezt a +5 évet, és ehhez fel kell ismernünk, hogy az utcák kialakításának alapvető hatása van az egészségünkre,” – mondta Karácsony. Hozzátette, hogy az utcák és közterek minőségének javítása kulcsfontosságú a hosszabb és jobb minőségű élet biztosításában.

Az Egészséges utcák kezdeményezés a lakók egészségi állapotának és életminőségének javítását célozza, miközben egy új indikátorrendszer segítségével a lakók maguk is láthatják, milyen pozitív hatásokkal járhat egy-egy utca felújítása életminőségükre. A program kezdeményezője a civil szférából, a Jarokelo.hu csapatától érkezett, és 2021-ben került bele a Fővárosi Önkormányzat „Otthon Budapesten” városfejlesztési stratégiájába.

A kerületi önkormányzatok jelentős összegű támogatásra pályázhatnak a program keretében, amely így közvetlenül is hozzájárulhat Budapest számos pontjának megújulásához. A kezdeményezés nemcsak az utcák fizikai állapotát kívánja megújítani, hanem a lakók egészségét és jólétét is előtérbe helyezi, biztosítva ezzel a város jövőbeni virágzását.

A Fővárosi Önkormányzat és a résztvevő civil szervezetek bíznak abban, hogy az Egészséges utcák program jelentős előrelépést jelent majd a város életminőségének javításában, és hozzájárul a budapestiek várható élettartamának növeléséhez. Az előrejelzések szerint a programnak köszönhetően Budapest utcái nemcsak szebbek és élhetőbbek lesznek, hanem egészségesebb környezetet is biztosítanak majd lakóik számára.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük