Árnyas lugas lesz az Andrássy szervizútján októberig

Budapest színes szórakozás

Október 18-áig tart az újszerű városi móka a VI. kerületben, amelyet építészek és grafikusok ötlöttek ki.

Terézváros két hónapra átadja a sétálóknak az Oktogon és a Kodály-körönd közötti szervizutat az Andrássy úton. Már most sorompók akadályozzák a parkolást, visszatér a régi békebeli hangulat, lugasok lesznek kiülőkkel és betonra festett társasjátékokkal a város legforgalmasabb útja mentén. A szervezők sokat várnak tőle.

A kiülők most készülnek, a helyiek kíváncsian nézegetik az ablakokból, hogy eltűntek a parkoló és araszoló autók, s nyomban nagy, tágas terek jöttek létre.

A zöldítési „aktivisták” annyi engedményt tettek, hogy a Kodály-köröndről rá lehet éppen fordulni a szervizútra, de a következő kis utcán nyomban le kell térni jobbra, mert az Oktogon felé nem lehet itt továbbmenni. A kísérlet mégis azt a célt szolgálja, hogy aki erre jár a következő hónapokban, ne fusson el, hanem inkább üljön le. Trécseljen, dumáljon, pihenjen, játsszon. Az autósok pedig a máskor itt parkoló autóikat vigyék szépen haza.

Könnyű városi bútorok készülnek fenyőfából, növényeket hoznak a FŐKERT jóvoltából, hogy otthonos legyen ez a kissé elhanyagolt, túlságosan is értékes terület. Melyet, valljuk be őszintén, elvettek tőlünk a motorizációs évtizedek. Most annak kipróbálása kezdődött, milyen az, amikor visszaadják az utcát annak, aki itt él. Nem azért, hogy csönd legyen meg nyugalom, hiszen mégiscsak nagyvárosban élünk. Hanem hogy újra össze lehessen futni másokkal az utcán. Ezt próbálja most elősegíteni a 2011-ben alapított FabLab Budapest, mely ma már egy több mint száz országban jelen lévő, 1750 tagot számláló nemzetközi, nyitott innovációs hálózat része.

Pap Dávid

A találkozást is gyakorolni kell, nem megy az olyan könnyen, varázsütésre. Senkire nem lehet ráparancsolni, hogy nagyvárosi emberként szíveskedjék újra találkozni más kisközösségek tagjaival, kell ahhoz azért valami erős késztetés, nem lehet kampányt szervezni rá. Két hónap azért mégiscsak elég lesz ahhoz, hogy megtudjuk, milyen újra kimenni az utcára. Mert nem biztos, hogy mindenki tudja. Az Andrássy útra épített lugasokról, színes társasjátékokról augusztus végére sokkal többet fogunk tudni. Kell-e a városba, kellően érdekes-e, megértik és használják-e azok, akikre gondolva elkészítették.

Forrás: énbudapestem.hu
Fotók: Rab László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük