„Varga Judit pletykákat osztott meg férjével” Megszüntették a nyomozást Magyar Péter hangfelvételei kapcsán

bíróság

Az ügyészség szerint a titokban rögzített beszélgetés olyan tárgyi tévedéseket tartalmaz, amelyek kizárják azt, hogy az információkat az ügyészségi adatokból, vagy ezen információkat az iratokat ténylegesen ismerő személytől szerezték. Magyar Péter kijelentette: részletesen cáfolni fogja az ügyészség állításait.

Minden részletre kiterjedő vizsgálat után a Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozást. – írja az ATV.hu.

Az ügyészségi közlemény felidézi, hogy a nyomozás Magyar Péter két, közösségi médiában megjelent bejegyzésére alapozott feljelentés alapján indult meg. Ezen bejegyzések tartalmának tisztázása érdekében a nyomozó ügyészség a nyomozásban Magyar Pétert tanúként hallgatta ki. A tanúkihallgatást követően a nyomozás három bűncselekmény gyanúját vizsgálta. A nyomozás főbb megállapításai:

A nyomozás során megállapítást nyert – a hangfelvétel, a tanúvallomások és a Schadl-Völner ügy iratai alapján –, hogy egyetlen kormánytagnak vagy más hivatalos személynek sem volt tudomása az előkészítő eljárás elrendelése, 2021. március 5. napját megelőzően a korrupciós cselekményről. A bűncselekmény csak le nem leplezett korrupciós cselekményre követhető el. A korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt folyó nyomozást ezért a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette.

A Schadl-Völner ügy nyomozati irataiból történő feltételezett kihúzásokkal kapcsolatos hivatali visszaélés bűntette

A nyomozás egyértelműen megállapította, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta, az ügyészség minden büntetőjogilag releváns adatot a jogszabályi előírásoknak megfelelően értékelt. 

A nyomozás során tanúként nyilatkozott – más tanúként kihallgatott személyek mellett – dr. Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely. A tanúk egységesen akként vallottak, hogy a nyomozati iratokat nem ismerték, a sajtóból tájékozódtak csak.

A megállapított tények szerint a hangfelvételen Varga Judit pletykákat osztott meg férjével, illetve a Magyar Péter által elmondottakkal nem vitatkozott, azokat a férjére ráhagyta. Ezt alátámasztja, hogy a beszélgetés olyan tárgyi tévedéseket tartalmaz, amelyek kizárják azt, hogy az információkat az ügyészségi adatokból, vagy ezen információkat az iratokat ténylegesen ismerő személytől szerezték.
A nyomozás kitért arra is, hogy a nyomozás megindulásától kezdve folyamatosan több példánya volt a nyomozati iratnak mind az ügyészségen, mind ügyészségen kívüli szereplőknél – bíróságoknál, Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, védőknél, gyanúsítottaknál – amely tény a kihúzás megvalósíthatóságát lehetetlenné tette.

A nyomozás vizsgálta a lehallgatás során rögzített hangfelvételek sorsát, és megállapította, hogy azok vagy megtalálhatóak a Fővárosi Törvényszéknek megküldött nyomozati iratok és bűnjelek között, vagy az alapügyről lekülönített nyomozások irataiban vannak, vagy azért kellett törölni a bizonyítékként fel nem használható iratokat, mert ezt törvényi kötelezettség írta elő.
A nyomozati iratok feltételezett manipulációja kapcsán a nyomozás megállapította tehát, hogy a Varga Judit és Magyar Péter közötti magánbeszélgetésen elhangzottak objektív tényekkel cáfolhatók. A lehallgatás során készült hangfelvételek sorsa végig nyomon követhető volt az eljárásban. Nem volt arra irányuló kísérlet, hogy külső személy befolyásolja a nyomozást. Mindezek alapján a nyomozást a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette.

Hivatali visszaélés bűntettének gyanúja annak kapcsán, hogy Völner Pált jogellenesen figyelmeztették a büntetőeljárásról

A felmerült azon feltételezés kapcsán, hogy Völner Pált 2021 tavaszán a büntetőeljárásról figyelmeztették, a nyomozás azt állapította meg, hogy dr. Völner Pállal szemben 2021 tavaszán nem folyt büntetőeljárás, őt nem hallgatták le, szerepe az ügyben ekkor még nem merült fel. Lehallgatása 2021. október 3-án kezdődött.

Azon gyanúval kapcsolatban, hogy Völner Pál kapott figyelmeztetést az ellene folyó büntetőeljárásról közvetlenül Schadl György őrizetbe vétele előtt, a nyomozás megállapította, hogy Völner Pál 2021. november 3-án az Országos Bírói Tanács ülésén vett részt, ahonnan váratlanul távozott, mielőtt az őt érintő napirendi pontra sor került volna, majd a Schadl Györggyel megbeszélt találkozóra sem ment el. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy az OBT ülésen Völner Pál kivel találkozott, kivel beszélt. Másnap, november 4-én Völner Pál az Igazságügyi Minisztériumban hivatalos rendezvényen találkozott Schadl Györggyel, akinek a viselkedése ezt követően nem változott meg.

A Völner Pállal szembeni nyomozásról tudott a bíróság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a titkosszolgálat, mivel az eljárás során különböző nyomozással kapcsolatos feladatokat láttak el. A nyomozás során bizonyítékok hiányában nem volt tisztázható, hogy Völner Pál kapott-e információt az ellene folyó nyomozásról, emiatt a nyomozást a nyomozó ügyészség – ebben a tekintetben – bizonyítottság hiányában szüntette meg.

A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt.

Magyar Péter a Facebookon reagált a nyomozás megszüntetésére szerinte „az ügyészek izzadságszagúan próbálják megmagyarázni, hogy a volt igazságügyi miniszter által a hangfelvételen elmondottak ellenére semmilyen bűncselekmény nem történt”.

Hozzáteszi: ami eddig a sajtótájékoztatón elhangzott, „az részben hazugság, részben szándékos félreértelmezése a hangfelvételen elhangzottaknak és az ügy körülményeinek”.

„A sajtótájékoztatót követően részletesen cáfolni fogom az ügyészség állításait. Illetve mindenkinek megígérem, hogy amint nem Polt Péternek fogják hívni a legfőbb ügyészt, a vádhatóság le fogja porolni ezt az ügyet és a most ismertetett nyomozásban elkövetett szándékos szabálytalanságokat is ki fogja vizsgálni” – írta.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük