HVG: többszáz dolgozót küldtek el egyik napról a másikra a Magyar Államkincstártól

gazdaság

Mindössze 321 embert kell elküldeni – ígérte a kormány –, ehhez képest nemrég csak a néhány ezer főt foglalkoztató Magyar Államkincstárnál 661 munkavállalót építettek le – tudta meg a HVG. A portál cikke szerint az érintettek erről semmilyen előzetes figyelmeztetést nem kaptak.

Korábban a közszférában végrehajtott leépítéseknél bizottságot állítottak fel, amely segítette a kirúgottak elhelyezkedését, esetleg átképzését. Ezt most „elsunnyogta volna” a kormány – mondja Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Csak a szakszervezet figyelmeztetésére állították fel a bizottságot. A kormány az egyeztetéseken azzal védekezett, hogy a versenyszférában nagy a munkaerőhiány, így biztosan mindenki el tud majd helyezkedni.

Az elnök szerint általában véve nagy gond, hogy a kormány egyik napról a másikra szüntet meg álláshelyeket és küld el munkavállalókat, az érintettek gyakorta csak az ügyfélkapun keresztül értesülnek arról, hogy megszűnik az állásuk.

A HVG megjegyzi: mivel nem tudni, hogy a kormány pontosan mely – betöltött vagy betöltetlen – álláshelyeket szüntet meg, nem látszik, hogy a leépítés megteremti-e a központi közigazgatásban beígért béremelések fedezetét. Nem beszélve a területi közigazgatás 15 százalékos, elvben júliustól kezdődő bérfejlesztéséről.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük