Nem győzik nyomtatni a húszezreseket az infláció miatt

gazdaság

A pénzromlás miatt a készpénzállomány bővülésében nyomasztó a húszezresek térnyerése – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu szakértője felfedte, hogy az infláció úgy felpörgette a bankjegynyomtatást, hogy a forgalomban lévő bankjegyek értéke átlépte a 8000 milliárdos határt.

Míg 2020-ban és 2021-ben egyértelműen lassult a bankjegykibocsátás üteme, addig tavaly ismét többet működött a bankóprés – kommentálta a friss jegybanki adatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, írja az Index.

Tavaly már az infláció határozta meg a magyar  bankjegynyomtatást – értékelte a jegybanki adatokat a pénzügyi szakértő. A forgalomban lévő bankjegyek száma tavaly már meghaladta a 668 millió darabot, értékük pedig átlépte a bűvös 8000 milliárdos határt. Mindez darabszámban 7,1 százalékos bővülést jelent, miközben 2021-ben csak 6,2 százalékkal nőtt a forgalomban lévő készpénz darabszáma.

Gergely Péter szerint öt év alatt a növekedés 28 százalékos volt, 2018 végéhez képest 146,1 millió darabbal több bankjegy van forgalomban. Ugyanakkor a forgalomban lévő bankjegyek értékét 37,3 százalékkal, 6000 milliárd alól küzdöttük fel a 2022. év végi 8122 milliárd forintos értékre. A növekedés motorját a 20 ezer forintos bankjegyek térnyerése jelenti: a kibocsátott forintbankók növekedésének kétharmadát ez a címlet adta.  

A legnagyobb hazai címlet hegemóniájára jellemző, hogy hat év alatt, 2017-től a kibocsátott bankjegyek között 34,4 százalékról 43,8 százalékra nőtt a részaránya, értékben pedig ma már az összes magyar címlet értékének 72,1 százalékát adja.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük