Újabb adót vetett ki a megtakarításainkra a kormány

gazdaság

Július 1-jétől nemcsak 15 százalékos kamatadót, hanem 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni a megtakarításainkra kapott kamat vagy elért hozam után. Az állampapír természetesen kivétel és az ingatlanalapok is. – írja az azenpenzem.hu.

Tovább terelheti a lakossági megtakarításokat az állampapírok felé, hogy a kormány július 1-jétől a 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kivetett a magánszemélyek befektetései után kapott kamatra és hozamra, azaz az szja-törvény szerinti kamatjövedelemre, ami az árfolyamnyereségre is vonatkozik. Mivel már több mint 3 éve rendeleti kormányzás van újabb és újabb veszélyhelyzetre hivatkozva, ismét csak egy sima kormányrendeletről van szó, ami tegnap éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mire kell fizetni?

A szocho megfizetése a július 1. után a bankszámlán tartott pénzre járó kamatra, lekötött betét esetén a július 1. után lekötött betétre vonatkozik. Értékpapír esetében a július 1. után megszerzett értékpapír kamatára és hozamára kell megfizetni (kötvények, befektetési jegyek).  

A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre is vonatkozik. A megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére is vonatkozik a szocho fizetési kötelezettség.

Mire nem kell

Nem kell megfizetni a szochot az állampapírokra, ezeket a 15 százalékos kamatadó sem terheli, amennyiben 2019. június 1. után bocsátották ki. A szocho fizetése alól kivételt képeznek az ingatlanalapok is.

Az intézkedés tovább növeli az állampapírok előnyét a többi megtakarítással szemben. Bár a bankban tartott pénzét eddig alig kötötte le a lakosság, lassan azért elindult némi kamatverseny a megtakarításokért. Ezeket most még inkább hátrányos helyzetbe hozta az állam.

A befektetési alapok (pénzpiaci és kötvényalapok) ugyanakkor magasabb hozamot tudtak felmutatni az elmúlt hónapokban, mint az állampapír, így ide elég sok pénz áramlott át állampapírból is. Az új adóval viszont már 28 százalékos (15+13 százalék) kell fizetni ezekre a megtakarításokra, ha valaki ide tenné a pénzét. Vagyis az elért hozamnak már csak 72 százalékát kapja meg a befektető.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük