A sajtóban elkövetett rágalmazásért és becsületsértésért ma éjféltől nem jár börtön

közélet média

129 igen és 57 nem szavazattal elfogadta a parlament a Büntető Törvénykönyv módosítását, eszerint csak a legsúlyosabb esetben lesz büntethető a rágalmazás és becsületsértés a sajtótermékekben – írta meg a hvg.hu.

A Fidesz által áprilisban benyújtott törvénymódosító javaslat szerint nem büntethető rágalmazásért és becsületsértésért az, aki mindezt „a közügyek szabad megvitatása közben„, egy sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el. Kivételt képez ez alól, ha a rágalmazás vagy a becsületsértés „a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására irányul„.

A javaslatot kedden az Országgyűlés 129 igen szavazattal elfogadta: a Fidesz, a KDNP és az egy nemzetiségi képviselő igennel voksolt, az ellenzéki vagy független képviselők nemmel, vagy nem voltak jelen a szavazáskor. A módosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A HVG.hu korábban azt írta, a javaslat indoklása szerint a dekriminalizáció nem azt jelenti, hogy az említett jogsértések szankcionálása elmarad, hanem azt, hogy a jogalkotó a közügyek szabad megvitatását olyan fontos értéknek tartja, amely esetén elegendő a polgári jogi – és egyéb közigazgatási – szankcionálás fenntartása.

A Btk. eddig a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatta, míg ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, akkor egy évig, ha nyilvánosságra hozza, akár három évig terjedő szabadságvesztésre ítéltethetett. A becsületsértés esetén egy évig tartó szabadságvesztés volt kiszabható.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük