Rétvári Bence államtitkár

Szociális támogatás Fidesz-módra: a rászorultaknak szánt segélycsomagokat is túlárazták

közélet

A 2017-es beszerzési árak leginkább a mostani, inflációval terhelt árakra emlékeztetnek.

Durván túlárazták azt az uniós pénzből osztott segélycsomagot, amelyet a kormány a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon (SZGYF) keresztül a rászorulóknak akart eljuttatni – írja az Átlátszó a szervezettől kiperelt közérdekű adatok alapján.

Az SZGYF által koordinált, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) 2018-ban indult, ennek keretében a nehéz helyzetben lévőknek adtak át élelmiszereket. A szegényeknek szánt első csomagba többek közt 1,5%-os tej, liszt, cukor, étolaj és konzervek is kerültek, mindegyikből egy darab. Az oknyomozó portál állítja,

a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság üzleti titokra hivatkozva hónapokig nem akarta elárulni, hogy pontosan mit és mennyiért tesznek szegényeknek szánt élelmiszercsomagokba. 

Ezért adatpert indítottak, ezt a második körben végül idén májusban jogerősen is megnyerték, így hozzá jutottak a csaknem 9,5 milliárd forintos keretszerződés részleteihez. A szerződést 2017-ben kötötték, így abban az évben rögzítették az árakat, még jóval az Európa-rekorder hazai infláció előtt. A keretszerződésben három cég adott ajánlatot, a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt.

Mint most kiderült, többszörös túlárazás történt. A szegényeknek szánt csomaghoz például az étolajat hat éve 1333 forintért szerezték be, ami akkor a KSH hivatalos adatai szerint 489 forint volt.

De más termékeket is túláraztak a cégek: az 1,5%-os UHT literes tejet a 205 forintos kiskereskedelmi ár helyett annak kétszereséért szerezték be, a 137 forintos búza finomliszt kilóját 419 forintért, míg a szintén 1 kg-os kristálycukornál 266 forint helyett ezer forintos ajánlat is feltűnt. A lap megjegyzi, sokkal több segítség kijöhetett volna a p

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük