LMP: az akkumulátorüzemeknek a laza szabályokat sem kell betartaniuk

gazdaság politika

Feljelentést tesz az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, miután a Belügyminisztériumtól sem kapott tájékoztatást két súlyos balesetről, amelyek akkumulátorfeldolgozó üzemekben történtek. Keresztes László Lóránt szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta: csupán a kormány üres ígérete, hogy az üzemeknek szigorú szabályoknak kellene megfelelniük. 

A politikus emlékeztetett: 2022 júliusában egy bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóban történt technológiai robbanás, amely több ember sérülését okozta, köztük súlyos sérülést is. Ugyanezen cég szigetszentmiklósi telephelyén idén márciusban már halálos áldozattal is járt egy baleset. Az üzemekben már korábban is elkövettek súlyos szabálysértéseket, amelyekért hatósági bírságot is kaptak. Ez utóbbiak azonban a politikus szerint alkalmatlanul alacsony összegűek voltak, a gyár folytathatta működését, a nyilvánosság pedig semmilyen tájékoztatást nem kapott. 

Keresztes László Lóránt elmondta: felháborítónak tartja, hogy a Belügyminisztérium nem válaszolt a kérdéseire. A többi között arra vár választ: mi az oka, hogy a baleseteket megelőző ellenőrzések nem voltak hatásosak? 

Kijelentette: szó sincs arról, hogy szigorú szabályok vonatkoznának ezen üzemekre, vagy, hogy akár a meglévő előírásokat betartatnák. Pártja kezdeményezéseit pedig az előírások szigorítására az Országgyűlés kormánypárti többsége rendre leszavazza – jegyezte meg. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban figyelembe vették a lakossági tiltakozást egy hasonló üzem tervezésekor, és elálltak attól.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük