Igazságügyi szakértő tartott helyszíni szemlét Tordai Bence budai ingatlanánál

közélet

Igazságügyi szakértő tartott helyszíni szemlét kedden Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek társelnökének budai ingatlanánál.

Az igazságügyi szakértő és kéttagú kísérete kedden 15 órakor jelent meg az Attila utcai ingatlannál. A szakértő a mintegy másfél órán át tartó helyszíni szemle előtt és után sem nyilatkozott a jelen lévő újságíróknak. Tordai Bence szintén nem felelt az újságírói kérdésekre.

A Magyar Nemzet keddi számában azt írta: a szakértő annak eldöntésében működhet közre, hogy az ellenzéki politikus szabálytalanul építtette-e II. kerületi házát. A cikk felidézte, hogy az építkezés miatt több eljárás is zajlik. Tordai Bence perben áll a kormányhivatallal, amely éppen a bírósági procedúra miatt függesztette fel az ügyben korábban megindult építésügyi eljárást. A kivitelező ellen pedig a rendőrség vizsgálódik csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt – olvasható a Magyar Nemzetben.

A napilap felelevenítette, hogy Tordai Bence még 2016-ban vásárolt egy II. kerületi telket, az ingatlanon akkor parasztház állt. A Párbeszéd társelnöke eredetileg ezt a lakóingatlant akarta átépíttetni úgy, hogy az eredeti épületből számos elem megmaradjon, ehhez képest a telken látszólag teljesen új házat alakítottak ki – írta a lap.

A cikk kitért arra is, hogy az ellenzéki politikus által megbízott kivitelező 2017 novemberében kezdett dolgozni. A munkálatok 2022 áprilisában befejeződtek, Tordai Bence hatósági bizonyítványért folyamodott Budapest Főváros Kormányhivatalához – olvasható a cikkben, amely szerint a dokumentum beszerzése azt a célt szolgálta, hogy az építtető jelezze a hatóságoknak: az ingatlan elkészült, a munkálatok befejeződtek.

A Magyar Nemzet azt is írta, hogy miután Tordai Bence benyújtotta igénylését, a kormányhivatal szemlét tartott az ingatlanon, majd a szakemberek átnézték az építési e-naplót, kikérdezték a kivitelezőt és légifelvételeket kértek be a területről a II. kerületi önkormányzattól. Az adatok alapján 2022 augusztusában megtagadták a hatósági bizonyítvány kiadását – áll a cikkben.

A napilap cikke szerint a kormányhivatal vizsgálata megállapította, hogy egyes falakat az alapokig visszabontottak, bizonyos helyeken még a régi alapot is elbontották, miközben a tervdokumentációban nem ez szerepelt. Tordai Bence a kerületi építési szabályzat ellen is vétett, ugyanis az előírás alapján az ingatlanon önálló épület nem létesíthető a hátsó kertben, kivéve, ha azt a kiegészítő előírás megengedi, ám ez esetben nincs szó ilyesmiről – írta a Magyar Nemzet.

A lap cikke úgy folytatta, hogy a szabálytalan építés miatt a kormányhivatal az elutasító határozat kiadásával egyidejűleg építésfelügyeleti eljárást indított, ám azt egyelőre felfüggesztették, ugyanis a Párbeszéd társelnöke a Fővárosi Törvényszéken támadta meg a hatósági bizonyítvány kiadásának megtagadásáról szóló döntést; a törvényszék pedig szakértői bizonyítást rendelt el.

Címke:

1 thought on “Igazságügyi szakértő tartott helyszíni szemlét Tordai Bence budai ingatlanánál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük