DK: A roma kultúra a magyar és az európai kultúra elidegeníthetetlen alkotóeleme

kultúra politika

A roma kultúra a magyar és az európai kultúra elidegeníthetetlen alkotóeleme – hangsúlyozza a Demokratikus Koalíció (DK) a Nemzetközi roma nap alkalmából kiadott szombati közleményében.

Mint írták, április 8-a a roma kultúra ünnepe. Annak a kultúrának, ami több száz éve alakítja, színesíti a magyar és az európai művészetet, nyelveinket, történelmünket. Magyarország és Európa legnagyobb kisebbségének kultúrája és történelme éppen ezért a magyar és az európai kultúra egyetemes és elidegeníthetetlen alkotóeleme.

A DK szerint helyet és teret kell teremtenünk arra, hogy több száz év együttélés után a roma társadalom végre büszkeséggel élhesse meg kettős identitását, helye és tere legyen kultúrájának, történelmének vagy éppen sokszínű irodalmának, képzőművészetének a tankönyveink hasábjain, a múzeumokban, a médiában vagy éppen a köztereken. Nem építhetünk befogadó társadalmat, nem bonthatjuk le az intézményesült cigányellenességet egymás kölcsönös tisztelete nélkül, ahhoz pedig az kell, hogy a romákra értékként, társadalmunk és társadalmi örökségünk részeként tekintsünk.

Feladatunk, hogy a romák társadalmi megbecsülése ne csak április 8-án, hanem az év többi napján is ugyanilyen figyelmet kapjon. A DK árnyékkormánya azon dolgozik, hogy a romák társadalmi, gazdasági és szociális hátrányait megszüntesse, hogy hozzáférhető és megfelelő minőségű oktatást, egészségügyi ellátást, lakhatást és munkát teremtsen, hogy április 8-a végre arról szólhasson, amiről kell. Örömről, büszkeségről, sokszínűségről

– áll a DK, Herfort Marietta, a párt árnyékkormányának romaügyi főtanácsadója és Varga Ferenc országgyűlési képviselő, nemzetiségi önkormányzatokért felelős árnyékkormánybiztos által jegyzett közleményében.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük