Nem lesz olcsóbb idén sem a lángos a Balatonon

gazdaság közélet pénz

Márciusban kinyitott a badacsonyi hajóállomás környékén működő Badacsony Bisztró, amely kifejezetten olcsó helynek számít a Balatonnál, tavaly még 800 forint alatt adta a sima lángost, márpedig egy akkori körképben 30 helyből ez rajtuk kívül csak egy helynek sikerült. A G7 most megnézte, hogy az idei, online is elérhető árlapjukon milyen árak vannak, és az alapján milyen lángosinfláció várható idén a Balatonnál.

A sima lángos ára 650 forintról 950 forint lett (ez 46 százalékos emelkedés), a sajtos 990 forint helyett 1350-be kerül (+36 százalék), míg a sajtos-tejfölös ára 1250 forintról 1550-re emelkedett (+24 százalék). A lapnak a hely tulajdonosa azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy további 10 százalékkal drágulnak a nyári szezonig.

A lap munkatársa több olyan lángosozó üzemeltetőjével beszélt, akik idén még nem nyitottak ki, és egyelőre nagyon bizonytalanok, milyen árat kérjenek.

A lap ezek alapján azt írja: idén nehezen lehet majd sima lángost kapni 900 forint alatt, a sajtos-tejfölös ára pedig akár a 2000 forintot is elérheti majd (az egyik megkérdezettnél már tavaly 1880 volt egy ilyen).

Egy keszthelyi, az üzletét retró lángosozóként jellemző vendéglátós azt mondta: május elején tervez nyitni, még egyetlen beszállítójával sem beszélt, illetve a területbérleti szerződést sem újította meg (ami évente 15 százalékkal szokott drágulni). Ő azt saccolta, hogy a sima lángos tavalyi 700 forintos árát 900-ra emelik, a legnépszerűbb sajtos-tejfölösét pedig 1500-ról nagyjából 1900-ra.

Hasonló mértékű, 20-30 százalékos emelést tart elképzelhetőnek egy balatonlellei lángosos is, mondván:

nagykereskedőnél 30 százalékos áremelés volt tavalyhoz képest, az árakat muszáj lesz ahhoz igazítanunk.

Egy alsóörsi, már megnyitott büfében viszont idén most ugyanúgy 1000 forint a sima lángos, mint tavaly, bár a sajtos-tejfölös 200 forinttal 1700-ra drágult.

A trappista sajt és a tejföl kiskereskedelmi árának változása akár ennél is nagyobb emelést eredményezhetne. A két alapanyag ára szűk egy év alatt közel a kétszeresére drágult, bár az elmúlt egy-két hónapban mindkettő ára csökkent – írja a lap, amely azt is megjegyzi: az árak nemcsak az alapanyagok árától függnek, hanem a balatoni vendéglátásban évek óta nehézséget okozó munkaerőhiány, az energiaárak és a bérleti díjak változása, de a kisebb büféknél a hatósági árak esetleges kivezetése is befolyásolhatja azokat.

Az Újpesti Hírmondó is beszámolt már róla, hogy idén már nem elképzelhetetlen, hogy egy gombóc fagylalt 500 forint felé kússzon.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük