Megdöbbentő adatok érkeztek a fiatalok mentális állapotáról

közösség

Országos, sőt, világszintű problémát jelent a fiatalok mentális egészsége, egyre több kamasz küzd szorongással, depresszióval, öngyilkos gondolatokkal. Az elmúlt időszakban számos iskola, önkormányzat indított prevenciós programokat, az Index éppen Újpestet vette górcső alá, ahol a közelmúltban történt tragédiák hatására a helyi ifjúsági és bűnmegelőzési referens lendült akcióba.

Egyre csak romlik a fiatalok mentális állapota, a közelmúltban számos nemzetközi és hazai kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a helyzet már-már kritikus. Szinte nem telik el nap, hogy ne érkezne hír önsértő, szorongó, depressziós kamaszokról, a probléma mellett az iskolák, önkormányzatok sem mehetnek el szó nélkül.

Nemrég Újpest Önkormányzata döntött úgy, hogy kidolgoz egy új ifjúsági stratégiát, amely reményeik szerint megoldást kínál a tinédzserek által megélt nehézségekre. Ebben az elhatározásban döntő szerepet játszott az az őszi eset, mikor az Újpesti Bródy Imre Gimnázium egy 11. osztályos tanulója öngyilkos lett, az iskola Facebook-oldalát ellepték a szülők és diákok együttérző kommentjei.

Andula Zsuzsanna, az újpesti önkormányzat ifjúsági referense – aki tavaly iskolai, óvodai, szociális segítőként dolgozott a kerületben – az Indexnek elárulta: a bródys tragédia valójában már a tizedik olyan eset volt rövid idő alatt, amikor közbe kellett avatkozniuk.

Úgy kezdtük a tanévet, hogy szeptember második hetére már kilenc olyan tanuló került a látókörünkbe, aki öngyilkossági kísérletet követett el. Szerencsére ezek egyike sem volt sikeres, az viszont egyértelművé vált, hogy lépnünk kell ez ügyben, nem nézhettük tovább tétlenül az eseményeket

– hangsúlyozta Andula Zsuzsanna, aki felidézte, hogy az Újpesti Felhőn Szállók Program első állomásaként tavaly augusztusban a városnapon felállítottak egy mentálhigiénés sátrat, ahol társával, Varga Brigitta főtörzszászlóssal, bűnmegelőzési referenssel két nap alatt 56 családdal beszélgettek, a szülők és gyerekek többsége válás, mentális betegségek, függőségek okozta gondokról számolt be. A helyzet súlyosságáról az önkormányzatot is tájékoztatták, illetve elhatározták, hogy a témában egy reprezentatív kutatást is készítenek.

Bár a felmérés még folyamatban van, 2022/2023-as tanév első felében már több mint félezer újpesti középiskolás töltette ki az úgynevezett ACE (Adverse Childhood Experiences) kérdőívet, amely feltárja a diákok ártalmas gyerekkori élményeit. A 9–12. osztályos tanulóknak eldöntendő kérdésre kellett válaszolni igen-nem jelöléssel anonim módon, majd a kitöltés után a feldolgozására is lehetőség nyílt egy rendhagyó prevenciós foglalkozás keretein belül.

A több mint 500 mintavételből végül 418 ív volt értékelhető, a lapunk birtokába jutott részeredmények önmagukért beszélnek:

  • Verbális bántalmazás: 47%, 198 fő
  • Fizikai bántalmazás: 21%, 88 fő
  • Szexuális bántalmazás: 26%, 110 fő
  • Érzelmi elhanyagolás: 32%, 132 fő
  • Fizikai elhanyagolás: 23%, 96 fő
  • Veszteség: 24%, 102 fő
  • Családon belül erőszak szemtanúja: 23%, 98 fő
  • Függőség a családban: 25%, 104 fő
  • Mentális zavar, pszichiátriai betegség a családban: 32%, 134 fő
  • Börtönben családtag: 8%, 34 fő

Noha a felmérés teljesen anonim volt, Andula Zsuzsanna kiemelte, hogy a fiatalok egy része mégis ráírta a nevét a kérdőívre, ezzel jelezve, hogy segítségre van szüksége.

„Emellett a kutatásnak köszönhetően fény derült egy konkrét esetre is, kiderült, hogy az egyik 18 éves fiút anno 6. osztályos korában szexuálisan zaklatta az akkori nevelőapja. A fiatal most először beszélt az őt ért erőszakról, a történtekről az édesanyja sem tudott. Az ügyben természetesen feljelentést tettünk” – mondta az ifjúsági referens. Hozzátette: a hosszú távú céljuk az, hogy létrejöjjön a kerületben egy olyan, fiataloknak szóló mentálhigiénés központ, ahol a különböző módszerek széles spektruma elérhető.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük