Minden harmadik ember létminimum alatt élhet Magyarországon

gazdaság

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban, ami a legfrissebb nyilvános adat a magyarországi lakosság életszínvonaláról, ugyanis a KSH 2015 óta nem osztja meg a statisztikákat.

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban – derült ki a Policy Agenda elemzéséből.

A kutatóintézet a hozzáférhető legfrissebb, két évvel ezelőtti adatok alapján számolta ki az eredményeket – írja az rtl.hu.

A létminimum-számítás megmutatja, mennyi bevételre van szüksége egy embernek a minimális életszínvonal fenntartásához. A KSH 2015 óta nem teszi közzé ezeket az adatokat.

2020-ban egy főnek legalább havi 124 ezer forintra volt szüksége a minimális életszínvonal fenntartásához.

A kutatóintézet most tette közzé a létminimum-számításait, eszerint a kisvárosokban és községekben élnek a legtöbben a létminimum alatt.

Az elemzést készítő Policy Agenda kutatási igazgatója, a KSH egykori elnöke, Belyó Pál szerint az adatok azt mutatják, hogy romlik az életszínvonal Magyarországon.

A magyar lakosság 30 százaléka él a létminimum alatt, ez egy elég megrendítő dolog, és pár év alatt azért nem javul ez a helyzet, hanem némileg még romlik is

– fogalmazott Belyó Pál.

Míg Budapesten az emberek 19 százaléka, addig a községekben átlagosan 40 százalékuk élt létminimum alatt 2020-ban. Az észak-alföldi megyékben volt a legrosszabb a helyzet, ahol az emberek több mint 43 százaléka élt a létminimum alatt.

A minimális megélhetéshez szükséges összeg a családok méretétől is függ. Két felnőtt és két gyerek esetén összesen 308 ezer forintot kellett keresnie a felnőtteknek ahhoz, hogy szerény körülmények között eltartsák a családot. A nyugdíjas háztartásoknál nem 124 ezer, hanem csak 114 ezer forint az egy főre jutó havi létminimum. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük