Elítélte Szijjártót az Európai Parlament a minszki látogatása miatt

Európai Unió

A magyar külügyminiszter látogatása az Európai Parlament állásfoglalása szerint ellentétben áll a vonatkozó uniós politikával.

Elítélte minszki útja miatt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Európai Parlament – írja a Népszava. A lap szerint erről szerdán fogadott el állásfoglalást a testület. Ebben az olvasható, hogy

az EP elítél minden olyan fellépést – beleértve a minszki hatóságoknál tett magas rangú látogatásokat –, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió egyértelműen nem ismeri el a Lukasenka-rezsimet.

Hozzátették: sajnálatukat fejezik ki, amiért Szijjártó február 13-án Minszkbe utazott, mert „ez ellentétben áll a Belarusszal és Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos uniós politikával”.

Szijjártó, aki Minszkben a belarusz gazdasági miniszterrel és a külügyminiszterrel tárgyalt, közben reagált az őt emiatt ért kritikákra. Úgy fogalmazott:

Nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal. Sem én, sem a delegációm egyetlenegy tagja a belorusz tárgyalópartnereken kívül senkivel nem tárgyalt.

Az EP-képviselők emellett arra kérik az uniót és a tagállamokat, hogy szélesítsék ki és erősítsék meg a Belarusszal szembeni szankciókat.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük