Elég futurisztikus lett a Nyugati téri metrómegálló

Budapest Közlekedés

Megújult a Nyugati tér, az ország egyik legforgalmasabb közösségi közlekedési csomópontja, amelynek az egyik legfontosabb elemét, a megújult és akadálymentesített metróállomást március 20-tól használhatják majd újra az utasok – erről számolt be a Facebook-oldalán Karácsony Gergely, aki képekkel illusztrálta, milyen látvány fogadja majd jövő hétfőtől a metrót választókat.

De mit fogunk látni 26 méterrel a föld alatt, és az odavezető mozgólépcsőaknákban? „Az állomást összesen hét mozgólépcső és egy ferdelift köti össze a felszínnel. A nagyobb, a tér felé vezető lejtaknában úgy tudták elhelyezni a ferdeliftet, hogy ugyanúgy négy mozgólépcsőt építettek, mint eredetileg, 42 évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy ez a technikai bravúr sikerüljön, szó szerint el kellett menni a falig. Amit oldalt látunk, az bizony az tartószerkezet szigetelése, amit az építészek az állomás arculatának részévé tettek.

A lenti szinten az eredeti színekre utaló, azokat újragondoló burkolatokkal, betonpadokkal és az eredeti, jellegzetes alakú oszlopokkal lehet találkozni. A vágányok mögött alumíniumhabbá alakított sörösdobozok kaptak helyet. Ez takarja a vágányok mellett vezetett kábeleket, és az akusztikai burkolat egy részét, amik abban segítenek, hogy a felújított állomások csendesebbek legyenek.

Számtalan fontos és érdekes dolgot persze nem fogunk látni, de jó tudni, hogy ott vannak mellettünk. Ilyen például a modern, vízköddel oltó rendszer vagy a szellőzést biztosító óriási ventilátorok, amiknek a kisebb, de hétköznapi léptékben még mindig óriásinak számító testvéreit a mozgólépcső feletti, átlátható burkolat felett vehetik észre a figyelmes utasok.

– zárja bejegyzését Karácsony Gergely.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük