Péni Istvánnak A és B terve is van az olimpiára történő kijutásra

sport Újpest

A minél jobb világranglistás pozíció érdekében az utóbbi időszakban versenyről versenyre utazott, és a jövőben is szinte megállás nélkül utazni fog Péni István háromszoros egyéni Európa-bajnok puskás, aki már a Tallinban zajló légfegyveres Európa-bajnokságon megszerezheti a kvótát a jövő évi párizsi olimpiára.

Az elsődleges cél természetesen az, hogy kvótaszerző versenyen szerezzem meg a párizsi olimpiai indulási jogot, ha lehet már most, a tallinni légfegyveres Európa-bajnokságon, ugyanakkor nem engedem el a világranglistát sem

– nyilatkozta a 10 méteres számok észtországi kontinensviadala előtt az UTE klasszisa, aki pénteken vegyescsapatban, szombaton egyéniben, vasárnap pedig csapatban versenyez Tallinnban.

Számításaim szerint jövőre a rangsorból legalább két-három kvótát osztanak majd számonként. Ez pedig egy kiváló B opció lehet a számomra, ha az a szerencsétlenség történik, hogy valamiért nem tudok előtte kvótát lőni.

A riói és a tokiói játékokon is szerepelt, utóbbin légpuskával ötödik sportoló kiemelte, hogy az olimpiai mezőny kisebb lesz 2024-ben mint 2021-ben volt, amikor már eleve kevesebb sportlövő indulhatott a 2016-osnál. Az pedig tovább nehezíti a kvalifikációs helyzetet, hogy a párizsi kvótaszerzéshez mindenképpen nyolcas döntőbe kell jutni az adott versenyen, melyen ráadásul egy nemzetből csupán egy lövő szerezhet olimpiai helyet. Mindez azt is jelenti, hogy a sorozat előrehaladtával szinte biztosan lesznek versenyek, melyeken nem osztják ki az azokra szánt összes kvótát, ezek pedig majd átkerülnek a ranglistára, így onnan nem csupán számonként egy-egy ötkarikás hely kel el. 

Éppen ezért indultam el az összes eddigi világkupa-versenyen, és ez így lesz a folytatásban is. A vasárnap záruló tallinni Eb után négy nappal már utazom Indiába

– mondta Péni. Hozzátette, hogy a tavaszi versenynaptára akkor sem fog változni, ha Észtországban összejön neki a kvótaszerzés, azaz az indiai vk-t követően a perui, majd a bakui világkupákon is ott lesz.

A mezőnyből sokan tudnak kiugró eredményt lőni, sokan esélyesek a versenyeken a kvótákra, viszont stabilan magas szinten már jóval kevesebben képesek teljesíteni. Nekem az az egyik erősségem, hogy még rosszabb formámban is képes vagyok erős eredményt lőni, ami pedig a világranglistás helyezésnél egyértelműen előny a számomra.

A versenyzők dolgát az utóbbi időben nem csupán az olimpiai mezőny szűkítése nehezítette meg, hanem a kívülálló számára követhetetlen szabályváltozások is. A döntők lebonyolítása majdhogynem havonta módosult és Péni István elmondása szerint ez nem csupán a laikusokat zavarhatta.

Egész egyszerűen felháborító volt ez az egész. Az előző orosz vezetés erőltette állandóan a változásokat, amelyek nem voltak átgondolva, és mindig újabbnál újabb ötletek jöttek elő. Talán viccesen hangzik, de előfordult, hogy mi magunk sem tudtuk, hogy éppen mi a szabály egy-egy versenyen, de még a bírók sem. Még olyan apróságokon is variáltak, hogy lehet-e mellettünk egy kis asztal, vagy nem a döntőben

– jegyezte meg a 26 éves versenyző. Kiemelte, hogy éppen a kaotikus viszonyok miatt történt váltás az ISSF élén. Úgy vélekedett, hogy a mostani vezetés eddigi munkája biztatónak tűnik, igyekszik véget vetni a változtatgatásoknak, de lesz olyan korábbi, számára nem túl kedvező újdonság, amelyet valószínűleg az új vezetés sem von majd vissza.

Összetettben a 3×40 lövést 3×20-ra szűkítették, ami szerintem nem jó irány, így nem tud kijönni a különbség a versenyzők között, de sajnos nem hinném, hogy visszatérünk a korábbihoz, mert a lerövidült lövőidő a versenyszervezőknek egyértelműen kedvezőbb. Viszont az mindenképpen jó, hogy megszületett egy olyan döntés, mellyel visszatérünk a tokiói olimpián látott döntős szabályokhoz, mint ahogy az is, hogy a világkupaversenyekről kikerültek a csapatversenyek.

Az UTE puskása idejének jelentős részét a sport tölti ki, ugyanakkor más területeket sem hanyagol el. A Corvinus Egyetemen angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment szakon végzett és jelenleg a WizzAirnél a szakmai gyakorlatát tölti. Mint mondta, a légitársaság mindenben támogatja, így a lövészethez tudja igazítani a beosztását.

A gyakorlat alatt 480 órát kell ledolgoznom, ami egyébként minden szempontból nagyon hasznos. Azt vettem észre, hogy ez és a sport kiegészítik egymást, a lövészettől nem veszi el az időt, így is edzek heti 50 órát. Arra pedig már rájöttem, hogy ha az edzésmunkára rátennék mondjuk még tíz órát, attól nem lenne jobb a teljesítményem. Az, hogy nem csak a lövészet van az életemben, mentálisan is segít

– mondta Péni István.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük