Matolcsy keményen kritizálta a kormányt a parlamentben

gazdaság

Szerda reggel a parlamentben tartott beszédet Matolcsy György, és a jegybankelnök újra kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben. Matolcsy utoljára tavaly decemberben kritizálta nyíltan a kormány gazdaságpolitikáját, akkor úgy fogalmazott: Magyarország válságközeli helyzetben van.

A jegybankelnök most a portfolio.hu tudósítása szerint a parlamentben többek közt arról beszélt, hogy a 3,9 százalékos idei költségvetési hiánycél inflációt fog gerjeszteni, a kormányt pedig arra kérte, segítse a jegybankot az infláció elleni harcban. Matolcsy úgy véli, a kamatkiadások jövőre a GDP 4,6% százalékára nőnek, ezt „csapdahelyzetnek” nevezte. Mint mondta:

Az MNB az elmúlt 6-7 évben rendszeresen publikálja azokat az elemzéseket, amellyel szeretnénk a kormányra hatni, hogy indítsa meg a reformokat, de ez nem történt meg.

A jegybankelnök szerint utolérte őket az, hogy a 2010-es évek „fantasztikus eredményei” mellett több hibát elkövettek, és 2021-ben „tévesztettek utat”. Nagy műhibának bevezte a költségvetés elengedését és az ársapkák bevezetését.

Matolcsy fontos tanulságnak tartja, hogy akár tíz évre is visszavethetik az országot a múlt hibái. Elárulta továbbá, hogy Orbán Viktor egy beszélgetés során azt mondta neki, hogy „ha mérek, veszítek”, de Matolcsy szerint ez nem igaz, mert „aki nem mér, már veszített”.

Végül jelezte, hogy továbbra is bízik az együttműködésben a kormánnyal, és azzal kapcsolatban, miért fogalmaz meg kritikát a kormánnyal szemben, úgy vélekedett:

Sértődött a jegybankelnök? Frusztrált? Összeveszett a miniszterelnökkel? Nem, isten őrizz! Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük