Újhelyi: nem fogadta el a Bizottság a magyar kormány módosításait és vállalásait

Európai Unió gazdaság Kormány

Ujhelyi István EP-képviselő szerint az Európai Bizottság nem fogadta el a kormány módosításait és vállalásait, így továbbra sem számíthat az ország a kormány által régóta áhítozott EU-s forrásokra. 

Rossz hírt hozok: az Európai Bizottság nem fogadja el a kormány módosításait!” – írta Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója. A politikus brüsszeli információi szerint mind a helyreállítási alap pénzei, mind pedig a hagyományos uniós hétéves költségvetés forrásai körül

tovább húzódik a bizonytalanság, az Európai Bizottság ugyanis a héten döntött és nem fogadta el a Fidesz-kormány által – többek között az alapítványokba kiszervezett egyetemek kuratóriuma kapcsán tett – módosításokat és vállalásokat”

– írja. 

Az egyik legfontosabb részletnek a közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó jelenlegi magyar szabályozás átfogó reformját nevezte, mely „egyrészt feltétele a helyreállítási alap forrásainak kifizetéséhez teljesítendő úgynevezett “szupermérföldköveknek”, másrészt pedig a jogszabály átalakítása szintén nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a modellváltáson átesett egyetemek hozzáférhessenek a hagyományos hétéves költségvetés Erasmus+ illetve Horizon forrásaihoz„.

Ujhelyi értesülései szerint az Európai Bizottság egyelőre nem lát elégséges előrelépést az igazságügyi rendszer reformjával kapcsolatos, úgynevezett „jogállamisági szupermérföldkövek” tekintetében sem. „A magyar igazságügyi rendszer mélyreható és átfogó átalakítása az Európai Bizottság által meghatározott egyik, ha nem a legfontosabb feltétel. A tényleges reform ugyanis nem csupán a Magyarország számára a helyreállítási alapból járó források kifizetésének feltétele, hanem a 2021-2027 közötti időszakra hazánk számára megítélt teljes fejlesztési támogatási keret lehívásának, vagyis mintegy 8300 milliárd forintnyi forrás folyósításának is előfeltétele”. 

Hozzáteszi, hogy a kormánynak maradt még néhány hete, bár nem látja, hogy a kabinet elsietné a dolgot. Széleskörű társadalmi egyeztetésről Ujhelyi szerint annak ellenére sem lehet továbbra sem beszélni, hogy az Országgyűlésnek benyújtani tervezett módosítást feltették a kormány honlapjára és február elejéig várták is a hozzáfűzött szakmai véleményeket és néhány civilszervezetet személyes konzultációra is meghívtak a szaktárcához, de éppen ezeket a szervezeteket támadja közben a kormánypropaganda. Szerinte jelentős forrásvesztéssel járhat, ha megpróbálják ezt „a „szupermérföldkövet” is okosba’ kikerülni„.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük